FinansWatch

Tvivlsomt om Danske Bank-kronprins lever op til eurozone-krav til bankchefer

Ifølge flere medier står Danske Banks chef for Wealth Management-enheden, Jacob Aarup-Andersen, til at blive den næste topchef i Danske Bank. Men hvis banken var placeret i eurozonen, ville det være tvivlsomt, om han kunne godkendes af myndighederne, viser retningslinjer fra Den Europæiske Centralbank.

Jacob Aarup-Andersen opfylder næppe ECB's krav til at blive godkendt som topchef i en eurozone-bank. | Foto: /ritzau/AP/Michael Probst

Siden Thomas F. Borgen valgte at trække sig som adm. direktør for Danske Bank, har flere erhvervsmedier, blandt andre Finans.dk, Berlingske Business og Børsen, skrevet, at Jacob Aarup-Andersen er bestyrelsens klart foretrukne kandidat til topjobbet i Danmarks klart største finansielle virksomhed.

Det fremføres dog også, at en udnævnelse af Jacob Aarup-Andersen vil kræve, at Finanstilsynet erklærer, at han er ”fit and proper” til at varetage den tunge toppost.

Den forhindring vil sandsynligvis være et problem, såfremt Danske Bank var placeret inden for eurozonen, som eksempelvis Nordea er det.

Her er det nemlig Den Europæiske Centralbanks tilsynsenhed, Single Supervisory Mechanism, der har det direkte tilsyn med de største banker. Og så sent som i maj i år har ECB offentliggjort en opdateret 36 sider lang guide til, hvad eurozone-banktilsynet ser på, når man skal godkende ledelsen for en bank.

Erfaring er afgørende for bankchefer

Guiden er blandt andet baseret på retningslinjer fra det fælleseuropæiske banktilsyn, European Banking Authority. I de senest opdaterede retningslinjer fra 26. september sidste år, nævnes ordet "erfaring" i alt 84 gange i det 138 sider lange dokument.

Og i forhold til hvad Den Europæiske Centralbank (ECB) kræver af erfaring for at godkende en adm. direktør for en bank er kravet meget specifikt:

"Ti års nylig praktisk erfaring på områder, der er relateret til bankdrift eller finansielle tjenesteydelser. Dette bør inkludere en væsentlig andel af ledelsespositioner på seniorniveau," fremgår det af guiden.

Det fremgår endvidere, at "seniorniveau" indebærer, at man har haft stillinger på et eller to niveauer under den øverste ledelse.

"Erfaring bliver målt mod antagne retningslinjer for tilstrækkelig erfaring, baseret på grænseværdier. Hvis grænseværdierne er opfyldt, vil kandidaten normalt antages at have tilstrækkelig erfaring med mindre, der er indikationer for det modsatte," skriver ECB i guiden.

Under 2,5 års senior ledelseserfaring

Men ECB-kravene ville den 40-årige Jacob Aarup-Andersen formentlig få problemer med at honorere, såfremt han skulle godkendes af tilsynsmyndigheden i Frankfurt.

Jacob Aarup-Andersen blev i 2002 ansat som "Associate" hos investeringsbanken Goldman Sachs i London og skiftede præcis tre år senere til et job som analytiker i hedge-fonden Highbridge Capital Management, hvorefter han blev partner i hedge-fondene Montrica og TPG-Axon, inden han i 2012 blev hentet til Danica Pension som chefporteføljeforvalter.

Så han har åbenlyst mere end ti års finansiel erfaring. Men ledelseserfaringen ligger det lidt mere tungt med.

De seneste seks måneder har Jacob Aarup-Andersen været chef for Danske Banks Wealth Management-enhed, der beskæftiger ca. 2.200 ud af Danske Banks i alt knap 20.400 ansatte. Inden da var han i et år og otte måneder bankens økonomidirektør, der beskæftiger betydeligt færre, men har en central rolle med at styre ikke kun bankens finanser, men også blandt andet juridiske- og hvidvask-forhold.

Begge positioner er klart kvalificerende som "ledelse på seniorniveau". Men det giver samlet set mindre end to et halvt års ledelseserfaring for, hvad der i flere medier betegnes som den eneste interne kandidat til topjobbet i Danske Bank.

Knap to år i Danica Pension vil næppe vægte tungt

Inden Jacob Aarup-Andersen i april 2016 afløste Henrik Ramlau-Hansen som koncernens økonomidirektør, var han i et år og otte måneder økonomidirektør i Danske Bank-datterselskabet Danica Pension. Om det kan tælle med eller ej som senior ledelseserfaring i ECB's øjne, vil formentlig være et fortolkningsspørgsmål.

Men i hvert fald har det næppe givet en særlig erfaring i at lede en virksomhed med mange medarbejdere, da Danica Pension samlet set i 2016 beskæftigede 741 medarbejdere, eller under 4 pct. af det samlede antal ansatte i Danske Bank-koncernen. Og som økonomidirektør var Jacob Aarup-Andersens direkte ledelsesansvar kun en mindre andel af Danicas ansatte.

Derfor, vurderer en kilde med kendskab til tilsynsprocessen i ECB, ville centralbankens tilsyn formentlig kun medregne Jacob Aarup-Andersens erfaring i Danske Banks direktion på i alt under to et halvt år i forhold til kravet om, at en topchef-kandidat skal have "en væsentlig andel" som topleder, målt over en ti-årig tidshorisont, såfremt det var ECB, der skulle erklære Jacob Aarup-Andersen "fit and proper".

En stor direktion, men stort set ingen kriseerfaring

Kilden påpeger dog, at vurderingen altid vil ske på et konkret grundlag. Den samme kilde påpeger imidlertid også, at ECB som tilsynsmyndighed også kan se på den samlede erfaring i direktionen.

Det vil imidlertid ikke nødvendigvis hjælpe Jacob Aarup-Andersen til en "fit and proper"-godkendelse efter ECB's retningslinjer.

For ganske vist består Danske Banks direktion for tiden af ikke mindre end ni medlemmer. Men af de otte mænd og en kvinde i topledelsen, er det kun den 42-årige risikochef Carsten Rasch Egeriis, der har erfaring med at sidde med ledelsesansvar under finanskrisen. Han var fra 2011 til 2014 risikochef for den europæiske detail- og erhvervsbankforretning for britiske Barclays Bank.

Ingen af de øvrige direktionsmedlemmer var direkte eksponeret mod at styre Danske Bank, eller andre banker, gennem den globale finanskrise. Hertil kommer, at ingen af bankens direktører har siddet med ved direktionens mødebord i mere end fem år, og hovedparten er først indtrådt i direktionen i år, eller er blevet udnævnt, men endnu ikke begyndt i banken.

Driftsdirektør, Jim Ditmore, var under finanskrisen it-direktør hos Barclays og den amerikanske forsikringsgigant Allstate. Chefen for bankaktiviteterne i Sverige, Norge og Finland, Glenn Söderholm, arbejdede i Danske Bank med salg af markedsprodukter, og det samme gjorde engrosbank-chef, Jakob Groot, for Unicredit i London. Og udviklingsdirektør, Frederik Gjessing Vinten, og HR-ansvarlig, Henriette Fenger Ellekrog, har slet ikke operationel bankerfaring.

Dog har bankens kommende direktør med ansvar for compliance, Philippe Vollot, været chef for Deutsche Banks filial i Paris under finanskrisen. Men han begynder først i banken 1. december.

I øvrigt har bankens midlertidige økonomidirektør, Morten Mosegaard, opsagt sin stilling for et tilsvarende job i Maersk Tankers, og den kommende økonomidirektør, aktuar-uddannede Christian Baltzer, har aldrig arbejdet i en bank.

Ikke kun danske regler har betydning

Af ECB-retningslinjerne fremgår, at det ikke automatisk kan konkluderes, at kandidater, som ikke lever op til grænseværdierne, ikke er "fit and proper".

I Danske Banks tilfælde er beslutningen også op til Finanstilsynet og ikke ECB's tilsynsmyndighed. Men helt ligegyldige er ECB's retningslinjer nu ikke.

For siden begyndelsen af 2009 har tilsynet med Danske Bank nemlig været en del af et såkaldt "tilsynskollegium", der omfatter tilsynsmyndighederne i Danmark, Estland, Finland, Irland, Letland, Litauen, Luxembourg, Norge, Polen, Sverige, Tyskland og Storbritannien, på grund af Danske Banks grænseoverskridende aktiviteter. Derfor er det sandsynligt, vurderer FinansWatchs kilde, at det danske finanstilsyn vil inddrage blandt andet ECB's retningslinjer i vurderingen af, hvorvidt Jacob Aarup-Andersen er "fit and proper", såfremt bankens bestyrelse indstiller ham som ny adm. direktør i banken.

Finanstilsynet skriver i sin "fit and proper" vejledning blot, at:

"I vurderingen om personen har tilstrækkelig viden, faglige kompetencer og erfaring til at besidde et bestemt hverv, vurderer Finanstilsynet, om vedkommende har en relevant uddannelse, relevant tidligere ansættelse inden for den finansielle sektor og/eller ledelseserfaring. Kravene til det enkelte direktions- eller bestyrelsesmedlem er proportionelle med størrelsen og kompleksiteten af virksomheden. Desuden stilles der større krav til direktionsmedlemmer end til bestyrelsesmedlemmer."

 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs