Finanshus om Danske Bank: Amerikansk undersøgelse bekymrer mere end polstringskrav
Selv om det er skidt nyt, at Danske Bank skal lægge endnu flere penge til side på grund af sin hvidvasksag, så bør det vække større bekymring, at de amerikanske myndigheder er gået ind i sagen.
Sådan lyder det fra Richard Smith og Edward Firth, der er analytikere i finanshuset Keefe, Bruyette & Woods (KBW).
Vurderingen kommer, efter at Danske Bank har meddelt, at banken af Finanstilsynet er blevet bedt om at lægge yderligere 5 mia. kr. til side i lyset af hvidvasksagen, og at det som en konsekvens suspenderer aktietilbagekøbsprogrammet i Danmarks største bank.
"Mere bekymrende, men ikke uventet, er det, at amerikanske myndigheder nu har åbnet undersøgelse af Danske Bank på grund af bankens egen undersøgelse og arbejde med at imødegå hvidvask," skriver analytikerne fra KBW i et notat.
Ifølge Danske Bank er det det amerikanske justitsministerium, der har kontaktet banken, og som ønsker oplysninger til brug for dets undersøgelse af strafferetligt ansvar i relation til bankens estiske filial og hvidvasksagen.
Sagen om hvidvask tager udgangspunkt i Danske Banks tidligere filial i Estland, der menes at være blevet brugt til at hvidvaske milliarder af penge mellem 2007 og 2015.
"Med omfanget af gennemløbne dollar og væsentlige pressespekulationer om forbindelser til russiske virksomheder var det nok lidt for optimistisk at håbe, at de amerikanske myndigheder ikke ville gå ind i sagen," skriver Richard Smith og Edward Firth.
Fordi risikoen for straffe til Danske Bank er voksende, vurderer analytikerne fra KBW, at fremtidige aktietilbagekøb ikke virker sandsynlige på kort sigt, da banken i stedet vil opbygge kapital til at modregne eventuelle straffe eller bøder.
Synet på Danske Bank-aktien forbliver trods de seneste nyheder positivt for KBW's analytikere, som gentager den positive anbefaling "outperform" og et kurmål på 298 kr. Derved ser de potentiale for en stor stigning i bankaktien, der torsdag middag bliver handlet i 161,20 kr.
"Der er helt klart en substantiel rabat indregnet i den nuværende pris. Men med den amerikanske undersøgelse undervejs og givet omfanget af gennemløbne penge (i den estiske filial, red.) kommer det nok til at tage noget tid, før vi får klarhed over udfaldet, hvilket efterlader aktierne med et vist pres," skriver Richard Smith og Edward Firth.
Danske Bank har ikke noget bud på, hvornår de amerikanske myndigheders undersøgelse af sagen vil være afsluttet.
/ritzau/FINANS
Finanstilsynet: 11 kritiserede Danske Bank-topchefer i hvidvask-sag er nu ude