FinansWatch

Finanshus om Danske Bank: Amerikansk undersøgelse bekymrer mere end polstringskrav

Det er en større bekymring, at de amerikanske myndigheder undersøger Danske Bank, end at Finanstilsynet har krævet, at banken skal polstre sig yderligere, lyder det fra analytikere.

Selv om det er skidt nyt, at Danske Bank skal lægge endnu flere penge til side på grund af sin hvidvasksag, så bør det vække større bekymring, at de amerikanske myndigheder er gået ind i sagen.

Sådan lyder det fra Richard Smith og Edward Firth, der er analytikere i finanshuset Keefe, Bruyette & Woods (KBW).

Vurderingen kommer, efter at Danske Bank har meddelt, at banken af Finanstilsynet er blevet bedt om at lægge yderligere 5 mia. kr. til side i lyset af hvidvasksagen, og at det som en konsekvens suspenderer aktietilbagekøbsprogrammet i Danmarks største bank.

"Mere bekymrende, men ikke uventet, er det, at amerikanske myndigheder nu har åbnet undersøgelse af Danske Bank på grund af bankens egen undersøgelse og arbejde med at imødegå hvidvask," skriver analytikerne fra KBW i et notat.

Ifølge Danske Bank er det det amerikanske justitsministerium, der har kontaktet banken, og som ønsker oplysninger til brug for dets undersøgelse af strafferetligt ansvar i relation til bankens estiske filial og hvidvasksagen.

Danske Bank får forhøjet kapitalkrav - stopper aktietilbagekøb og bekræfter dialog med myndigheder i USA

Sagen om hvidvask tager udgangspunkt i Danske Banks tidligere filial i Estland, der menes at være blevet brugt til at hvidvaske milliarder af penge mellem 2007 og 2015.

"Med omfanget af gennemløbne dollar og væsentlige pressespekulationer om forbindelser til russiske virksomheder var det nok lidt for optimistisk at håbe, at de amerikanske myndigheder ikke ville gå ind i sagen," skriver Richard Smith og Edward Firth.

Fordi risikoen for straffe til Danske Bank er voksende, vurderer analytikerne fra KBW, at fremtidige aktietilbagekøb ikke virker sandsynlige på kort sigt, da banken i stedet vil opbygge kapital til at modregne eventuelle straffe eller bøder.

Synet på Danske Bank-aktien forbliver trods de seneste nyheder positivt for KBW's analytikere, som gentager den positive anbefaling "outperform" og et kurmål på 298 kr. Derved ser de potentiale for en stor stigning i bankaktien, der torsdag middag bliver handlet i 161,20 kr.

"Der er helt klart en substantiel rabat indregnet i den nuværende pris. Men med den amerikanske undersøgelse undervejs og givet omfanget af gennemløbne penge (i den estiske filial, red.) kommer det nok til at tage noget tid, før vi får klarhed over udfaldet, hvilket efterlader aktierne med et vist pres," skriver Richard Smith og Edward Firth.

Danske Bank har ikke noget bud på, hvornår de amerikanske myndigheders undersøgelse af sagen vil være afsluttet.

 

/ritzau/FINANS

Finanstilsynet: 11 kritiserede Danske Bank-topchefer i hvidvask-sag er nu ude 

Mere fra FinansWatch

Ny direktør vil ikke have ret, bare fordi hun er chef: "Det bedste argument bør vinde"

Efter små tre år i Microsoft Danmark vinker Anne Marie Kindberg farvel for i stedet at blive kommerciel direktør hos fintech-virksomheden Lunar fra 1. februar. De første dage skal hun formentlig lytte lidt mere, end hun skal tale, og så ser hun frem til at blive en del af en virksomhed, der ifølge hende kommer til at revolutionere bankbranchen, som vi kender den.

Tribal-banker vinder frem

Neobanker, hvor kundebase og formål er drevet af markører som etnicitet, politisk tilhørsforhold eller klima, vinder frem i Tyskland, USA og Storbritannien.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs