FinansWatch

Kirkeaktører overvejer at droppe Danske Bank

Flere kirkelige, humanitære organisationer har etiske kvababbelser over at samarbejde med Danske Bank efter afsløringer om hvidvask.

Foto: PR Danske Bank

Selvom alle detaljer i den verserende hvidvasksag i Danske Bank endnu ikke er kendte, tegner sagen allerede til at blive en af de største bankskandaler om hvidvask i nyere europæisk historie. Så hvordan kan man fortsætte med at være kunde i banken, hvis man samtidig vil stå fast på sine kristne og humanitære værdier?

Det er den etiske udfordring, en række kirkelige organisationer står med. Kristeligt Dagblad har været i kontakt med fem organisationer - Folkekirkens Nødhjælp, KFUM’s Sociale Arbejde, Kirkens Korshær, Åbne Døre og Danmission - der alle benytter Danske Bank i dag, men nu overvejer at skifte pengeinstitut på baggrund af den seneste tids afsløringer.

En af dem er Folkekirkens Nødhjælp, hvor organisationens fremtid i Danske Bank skal drøftes på et bestyrelsesmøde den 5. oktober.

”Helt grundlæggende er det et stort problem for os at samarbejde med en bank, der står midt i en stor sag om hvidvask. Men det sætter os samtidig i et dilemma,” siger international chef Jonas Nøddekær.

Han forklarer, at Folkekirkens Nødhjælp som humanitær organisation har brug for at kunne transportere penge ud til projekter i for eksempel Libyen og Irak. Det kan være en kompleks opgave, hvor man risikerer, at pengene bliver stoppet undervejs. Men her har Danske Bank blandt andet i kraft af sin størrelse vist sig at være særdeles effektiv til at sikre, at pengene kommer frem.

”Derfor er det en stor beslutning for os, hvis vi skal skifte bank. For det nytter ikke, hvis det går ud over vores humanitære arbejde,” siger Jonas Nøddekær.

Danske Bank er for vigtig til forbud i USA

Whistleblowers advarsler blev aldrig tjekket i Danske Banks hvidvasksag

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs