FinansWatch

Medie: Russiske penge for 192 mia. kr. flød gennem Danske Banks estiske fillial i 2013

En ny lækket rapport bestilt af Danske Bank viser ifølge Financial Times, at 192,6 mia. kr., der stammer fra Rusland, strømmede igennem Danske Banks estiske fillial alene i 2013. Dermed kan bankens involvering i hvidvask være markant højere end hidtil antaget. (Rettet/opdateret)

Artiklen opdateret 21.10 med kommentar fra Danske Bank.

Artiklens overskrift er rettet kl. 20.53. Tidligere fremgik det, at der var foretaget hvidvask for 192 mia kr. Det er der ikke belæg for. FinansWatch beklager fejlen.

30 mia. dollar - svarende til 192,6 mia. kr., flød gennem Danske Banks estiske filial i 2013, da den hvidvaskning, filialen angiveligt blev misbrugt til i perioden 2007 til 2015, toppede.

Det skriver Financial Times mandag aften med henvisning til et udkast til en rapport om hvidvask-skandalen i Danske Bank, som konsulentfirmaet Promontory Financial har udarbejdet for banken, og som den britiske finansavis har fået kendskab til.

"Udenlandske transaktioner (NRP, Non-Resident Portefolio) toppede i 2013 med et antal på 80.000 det år og med en volumen, der nærmede sig 30 mia. dollar," fremgår det af udkastet.

En anonym kilde tæt på undersøgelserne siger ifølge Financial Times, at beløbet er voldsomt for så lille en filial, og at man ikke kan have så stor en volumen uden at stille spørgsmål.

Financial Times påpeger, at ikke alle transaktioner behøver at være betænkelige.

Danske Bank kan ikke bekræfte

Dansk Banks bestyrelsesformand Ole Andersen siger om de nye oplysninger:

"Vi forstår fuldt ud den store interesse for sagen, og vi er stærkt optaget af at komme til bunds i den og fremlægge konklusionerne. Vi tager sagen meget alvorligt, og jeg mener, at det er i alles interesse, at konklusionerne baseres på bekræftede og fuldstændige fakta. Undersøgelserne er ved at blive færdiggjort, og vi ser frem til at offentliggøre konklusionerne," siger bestyrelsesformand Ole Andersen i en kommentar til artiklen i Financial Times.

Danske Bank skriver, at de omfattende undersøgelser af porteføljen af udenlandske kunder i Estland er ved at blive afsluttet, og resultaterne forventes offentliggjort senere på måneden.

"Vi kan ikke bekræfte de konkrete oplysninger, der nævnes i medierne. Som vi tidligere har oplyst, står det klart, at problemerne relateret til porteføljen er betydeligt større, end vi oprindeligt forventede, da undersøgelserne blev igangsat. Sagen er meget kompleks, og det er ikke muligt at drage konklusioner om antallet af mistænkelige kunder eller transaktioner – endsige om omfanget af eventuel hvidvaskning – på grundlag af enkeltstående oplysninger, der er taget ud af sammenhæng," skriver Danske Bank i kommentaren.

Danske Bank har ikke sat penge til side til hvidvaskbøder

USA følger udviklingen tæt i Danske Banks hvidvasksag

Danske Bank roses for kommunikation om hvidvask

Estisk premierminister om hvidvasksag i Danske Bank: Skyldige skal holdes ansvarlige

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs