FinansWatch

Professor: Danske Bank risikerer "astronomisk" hvidvaskbøde

Hvis Bagmandspolitiets strafferetlige efterforskning af hvidvask i Danske Banks estiske filial fører til tiltale og dom, risikerer banken en bøde, "der er til at føle på," siger juraprofessor til Børsen.

Danske Bank kan ende med en betydelig bøde, hvis SØIK, også kendt som Bagmandspolitiet, rejser tiltale og får banken dømt i den verserende hvidvask-sag. Sådan lyder det fra professor på det juridiske fakultet på Aarhus Universitet Lasse Lund Madsen til Børsen.

Bagmandspolitiet har oplyst, at en eventuel bøde til Danske Bank vil overstige bankens fortjeneste på den mulige hvidvaskning i den estiske filial "væsentligt". Børsen beskriver, at banken i forbindelse med sit regnskab for andet kvartal har oplyst, at bruttoindtjeningen i den estiske afdeling for ikke-estiske kunder lød på 1,5 mia. kr. Men det er uvist, hvor stor en del af beløbet, der stammer fra kunder, der har hvidvasket.

"Hvis de her tal står til troende, at bøden skal være følelig, og man i øvrigt har et princip om, at forbrydelse ikke skal kunne betale sig, så taler vi jo et astronomisk beløb," udtaler Lasse Lund Madsen til avisen.

Han påpeger dog, at det er svært at spå om bøden, da der ikke er præcedens i sager om hvidvask i Danmark i den størrelsesorden, som det menes at være tilfældet i Danske Bank.

Whistleblower: Danske Bank forhindrer møde med tilsyn

Efter Danske Bank-skandale: Politisk flertal vil hvidvask til livs med nye stramninger

Mere fra FinansWatch

Banknordik vil øge udbyttet

Banknordik, der sidste år frasolgte aktiviteterne i Danmark, hæver grænserne i sin udbyttepolitik betydeligt. Det fremgår af bankens årsregnskab for 2020. Opdateres.

Saxo-chef opfordrer til investoruddannelse

Selvom Saxo Bank har oplevet massiv tilstrømning af kunder i 2020, så er aktiemarkedet i øjeblikket et uforudsigeligt sted. Derfor er uddannelse af privatinvestorer nødvendig, mener stifter og topchef Kim Fournais.

Hug til bankernes omdømme i coronaår

Ifølge en omdømmeundersøgelse lavet af Voxmeter kommer danske banker svækket gennem coronaåret. Det vækker ærgrelse i brancheorganisationen Finans Danmark.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs