FinansWatch

Danske Bank-formand: Svært at rekruttere til bankbestyrelser

Det er ikke nemt at hitte nye folk til at sidde i bankbestyrelser, mener Danske Banks formand, Ole Andersen, der ikke selv har nogen planer om at forlade sin post foreløbig.

Foto: Danske Bank/PR

En stor arbejdsbyrde og begrænsninger for deltagelse i øvrige bestyrelser gør det vanskeligere at rekruttere nye medlemmer til bankbestyrelserne.

Det siger Danske Banks bestyrelsesformand, Ole Andersen, i et interview med Ritzau Finans.

"Det er relativt svært at rekruttere til bankbestyrelser, når først du har fået identificeret, hvilke kompetencer du skal have. Det er der flere årsager til. Det er en stor arbejdsbyrde, og der er begrænsninger på, hvad folk i øvrigt kan beskæftige sig med," siger Ole Andersen.

For systemisk vigtige finansielle institutter (de såkaldte SIFI-institutter, som Danske Bank er et af) gælder, at et bestyrelsesmedlem enten kun på have én direktørpost kombineret med to bestyrelsesposter, eller - hvis personerne ikke er direktører - fire bestyrelsesposter.

Til Danske Banks generalforsamling torsdag i København er det dog lykkes at finde to nye kandidater til bestyrelsen i form af Jens Due Olsen og Ingrid Bonde.

Forlader tre bestyrelser

I forvejen har Jens Due Olsen seks bestyrelsesposter med formandsposter i NKT, Nilfisk, KMD og Bladt Industries - og øvrige poster i Gyldendal og Royal Unibrew.

For at få plads til Danske Bank på bestyrelseskortet er Jens Due Olsen på vej til at forlade bestyrelserne i Bladt Industries, Gyldendal og Royal Unibrew.

Jens Due Olsen forstår og respekterer synspunkterne bag reglerne, men giver samtidig udtryk for, at han selv mener, at han er i stand til at disponere sin egen tid.

"Jeg kan godt se, at det gør det sværere at rekruttere. Det er jo fint, at der er nogle begrænsninger, og der har nogle steder helt klart været behov for, at der blev sat ydre begrænsninger på," siger Jens Due Olsen til Ritzau Finans.

"For mig personligt er det mig selv, der tager stilling til, hvad jeg har tid til og ikke har tid til. Jeg behøver ikke at have andre til at fortælle mig, hvordan jeg disponerer min tid."

"Men jeg kan da godt forstå synspunktet og har da respekt for, at der er nogle regler," tilføjer Jens Due Olsen.

Timingen var den rette

Derfor er det også nødvendigt at stryge tre bestyrelsesposter for erhvervsmanden, som dog mener, at timingen er den rette, efter at han i flere af de pågældende bestyrelser har siddet med i lang tid.

"Jeg synes, at der nogle gange bare er behov for, at der er nogle nye koste, der skal ind og feje lidt."

"Så timingen har sådan set været fin, og derfor havde det nok heller ikke passet mig, hvis Danske Bank havde spurgt mig for nogle år siden," siger Jens Due Olsen.

Han har takket ja til udfordringen, da han godt kan lide kompleksiteten og nærer en personlig interesse for finansiel virksomhed, ligesom han er fristet af at blive en del af en bestyrelse med "dygtige folk".

Danske Bank har også indstillet svenske Ingrid Bonde til nyvalg på torsdagens generalforsamling. Hun er tidligere vicedirektør og økonomichef hos energikæmpen Vattenfall og har også været generaldirektør for det svenske Finanstilsyn.

De to afløser to svenskere, tidligere centralbankdirektør Urban Bäckström og erhvervsmanden Martin Tivéus, der udtræder fra bestyrelsen.

Vigtigt med succession

Formand Ole Andersen samt Jørn P. Jensen, Carol Sergeant, Lars-Erik Brenøe, Rolv Erik Ryssdal og Hilde Tonne indstilles til genvalg på torsdagens generalforsamling.

Ole Andersen, der har været i bestyrelsen i Danske Bank siden marts 2010 - og formand siden 2011 - anser det for at være en vigtig opgave for bestyrelser at arbejde med succession, men sætter ikke dato på, hvor længe han selv ønsker at deltage i bankens bestyrelse.

"Man kan ikke diskutere, hvornår deadline er, men jeg skal jo ikke bæres ud herfra. Så det er også vigtigt at få arbejdet med succession, sådan at folk kan skiftes ud – herunder også formanden."

"Men jeg har ikke umiddelbare planer om at steppe ned," siger Ole Andersen.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere