FinansWatch

Finanstilsynet: Danske Bank bør gøre mere for at undgå tab i Sverige

Finanstilsynet har været på besøg hos Danske Bank for at kigge nærmere på udlån, som banken har givet nye og eksisterende kunder med erhvervsejendomme i Sverige.

Colourbox
Foto: Colourbox

Finanstilsynet har kigget nærmere på 50 udlån, der blev kraftigt forøget i 2016. Her er tilsynet kommet frem til, at Danske Bank kan forbedre analysen af stressresultaterne, som banken udfører, viser redegørelsen.

Ifølge den finansielle vagthund har der på det svenske boligmarked været store prisstigninger på erhvervsejendomme. Udviklingen i priserne betyder ifølge tilsynet, at der er "en væsentlig risiko for betydelige prisfald, ikke mindst under et eventuelt konjunkturtilbagegang."

Dertil kommer, at finansieringen af erhvervsejendomme på den anden side af Øresund typisk er med kort løbetid, korte renteperioder og en moderat afvikling inden finansiering, der efter høje prissætninger kan føre til et forstærket prispres.

Derfor mener tilsynet, at der med Danske Banks strategi om at vokse i Sverige og en høj koncentration af svenske ejendomsudlån medfører en forhøjet tabsrisiko.

"Udviklingen i priser og lejeniveauer på det svenske ejendomsmarked gør det særlig vigtigt, at banken forholder sig til, om priser og lejeniveauer er realistiske på længere sigt. Finanstilsynet påpeger derfor i sin risikooplysning, at bestyrelsen og direktionen bør overveje yderligere tiltag med henblik på at begrænse tabsrisikoen," skriver Finanstilsynet.

Tilsynet fandt også flere uoverensstemmelser mellem den udlånstørrelse, som fremgår af Danske Banks datasæt, og den, der fremgår af bevillingsmaterialet.

Desuden indeholder rapporten for 1. kvartal 2017 også en dobbeltregistrering af en eksponering på ca. 6,3 mia. kr. Dette påvirkede dog ikke balancen for kvartalet, da det drejer sig om en dobbeltregistrering af uudnyttede udlånsfaciliteter, som kun påvirkede noteoplysningerne.

Endeligt løfter Finanstilsynet pegefingeren, og pålægger Danske Bank at have ledelsesmæssigt fokus på at sikre "ordentlig" datakvalitet.

/ritzau/FINANS

Svenske lejligheder falder i pris i kølvandet på nye låneregler

Bankchefer: Nye låneregler vil dæmpe udviklingen i boligpriserne

Frygt for ny finanskrise i Sverige – alligevel spurter Danske Bank afsted

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere