FinansWatch

Ugebrev lune på Danske Bank

Danske Banks regnskab var ikke så dårligt, som overskrifterne i flere medier gav udtryk for. Det vurderer Økonomisk Ugebrev.

"Omtalen af Danske Banks regnskab for 3. kvartal var domineret af overskrifter om underskud og reduktion af medarbejderstaben med 2.000 over de kommende år. For bankens ledelse har de to budskaber sikkert passet rigtigt godt sammen i forhold til medarbejderne, skriver Økonomisk Ugebrev og fortsætter:

Men i realiteten er bankens kvartalsregnskab mindst ligeså godt som de foregående kvartaler, hvis der korrigeres for engangs-lignende forhold, viserugebrevets analyse af regnskabet. De samlede bruttoindtægter var 3,2 mia. kr. lavere end i 2. kvartal, som med et samlet overskud før skat på 2,1 mia. kr. var det bedste kvartal i flere år.

Aktieugebrevet vurderer på den baggrund, at der er potentiale i aktien:

"Vi vurderer, at det er uberettiget, at Danske Bank-aktien er faldet mere end de øvrige danske større bankaktier. Vi ser et potentiale til mindst kurs 83, svarende til et afkast på mindst 20 pct.," skriver Aktieugebrevet.

Faldet i bruttoindtægter kan især forklares af to forhold, skriver Økonomisk Ugebrev.

For det første et fald i overskuddet på én mia. kr. i bankens pensionsselskab, Danica. Faldet skyldes et dårligt investeringsresultat i Danica, hvorefter bankens lovpligtige forretning af ejerkapitalen i stedet bogføres som et tilgodehavende på en såkaldt skyggekonto.

For det andet er handelsindtjeningen faldet hele 2,1 mia. kr. - fra 2,4 mia. kr. til 0,3 mia. kr. - hvoraf en meget stor andel af indtægtsfaldet skyldes ekstraordinære vilkår omkring bankens afdækning af sin egen obligationsbeholdning på 400 mia. kr.

"Samlet set forklarer de to poster i realiteten hele faldet på indtægtssiden, konstaterer ugebrevet og noterer sig, at på omkostningssiden er de samlede udgifter én mia. kr. lavere end i 2. kvartal.

Korrigeres for det lavere investeringsresultat i Danica og ekstraordinære lave handelsindtægter var bundlinjen endt i nærheden af to mia. kr. i 3. kvartal.

Ritzau Finans

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs