FinansWatch

Credit Suisse: Danske kan mangle 6,2 mia. kr. i 2012

Der er pres på bankens kernekapital, hvor kombinationen af en justering af bankens IBR-modeller og Basel III's måde at opgøre kernekapital på, kan gøre, at Danske Bank ikke kan mønstre den krævede kernekapital på 11 pct. Opdateret 17:33.

Danske Bank kan komme til at mangle omkring 6,2 mia. kr. ved udgangen af 2012.

Det frygter analytikerne hos Credit Suisse efter, at bankens regnskab for tredje kvartal viser, at kernekapitalprocenten (Core Tier 1) er faldet til 11,8 pct. fra 12,3 pct. i andet kvartal, når der ses bort fra den hybride kernekapital.

Faldet skyldes ifølge Credit Suisse, at Danske Bank har justeret sine såkaldte IRB-modeller, der beregner, hvor meget kapital, der skal sættes til side til risiko for tab.

Vil mangle 6,2 mia. kr.

Men under den kommende regulering, Basel III, vil opgørelsen af kernekapital foregå på en lidt anden måde, hvorfor Danske Bank efter Credit Suisses beregninger vil lande på en kernekapital på 10,2 pct., hvor den generelle opfattelse er, at myndighederne vil ende med et krav omkring 11 pct. Det leder til den konklusion, at Danske Bank ved udgangen af 2012 vil mange 6,2 mia. kr.

"Givet den nuværende lave lønsomhed mener vi, at Danske Bank vil have mere svært ved at udfylde denne mangel end de andre nordiske banker, der har for lidt kapital. Desuden kan en yderligere forværring af kreditkvaliteten føre til negative bevægelser i IRB-modellerne, hvilket vil øge de risikovægtede aktiver og en yderligere forværring af kapitaliseringen," skriver Credit Suisse i en analyse.

Danske Bank er dog ikke enig i Credit Suisse' vurdering.

"Der er ikke krav om 11 pct. i kernekapital i 2012," pointerer IR-chef Martin Gottlob fra Danske Bank over for Ritzau Finans. Han peger på, at
kapitalkravdirektivet endnu ikke er implementeret og heller ikke bliver det 2012.

Godt rustet

Danske Bank oplyste selv i forbindelse med regnskabet, at banken er blandt Europas bedst kapitaliserede.

"På kapitalområdet er det vurderingen, at Europa-Kommissionens forslag ikke giver anledning til væsentligt ændrede konklusioner for koncernen i forhold til Basel III. Danske Bank er således godt rustet til at imødegå fremtidige kapitalkrav i EU," skriver banken i regnskabet for tredje kvartal.

Danske Bank rejste i foråret 20 mia. kr. ved en aktieemission.

Trods risikoen for, at den svage indtjening ikke kan sikre et tilstrækkeligt kapitalniveau efter de nye bestemmelser, fraråder Credit Suisse ikke at købe aktien. Finanshuset fastholder sin neutrale anbefaling, blandt andet med baggrund i, at aktien efter analytikernes vurdering er billigt prissat.

"En investering i Danske er efter vores mening primært et spørgsmål om timing," skriver Credit Suisse.

Alt om kvartalsregnskabet fra Danske Bank

Opdateret med kommentar fra Danske Bank 17:33

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs