FinansWatch

Danske Bank forudser nedjustering af USA

Danske Banks chefanalytiker, Allan von Mehren, kaster onsdag sit lod med de økonomer og strateger, der venter en nedjustering af kreditvurderingerne af den amerikanske gæld.

Den amerikanske kongres er endnu ikke blevet enige om en forøgelse af gælden, og tiden er ved at rinde ud. Selv hvis en aftale kommer i hus inden skæringsdagen 2. august, vil det sandsynligvis ikke være nok til at undgå en nedjustering.

"Tiden er ved at løbe ud for en stor forkromet aftale idet partierne i USA stadig står langt fra hinanden. Den endelige spareplan - når den er på plads - vil derfor næppe være stor nok til at USA kan undgå en nedjustering af deres AAA rating. Vi forventer, at denne nedjustering vil finde sted i løbet af de kommende måneder," skriver Allan von Mehren i en kommentar.

En nedjustering af den amerikanske gæld vil koste dyrt, da der ventes et fald i aktiemarkedet samt at den amerikanske stat vil få sværere ved at funde sit markant budgetunderskud, mener cheføkonomen.

Behersket reaktion

"I vores hovedscenario - ingen bankerot, men tab af AAA rating - forventes det, at aktier vil blive omtrent 5 pct. lavere, amerikanske renter vil stige moderat og dollaren svækkes en smule yderligere. Den forholdsvis beherskede reaktion skyldes til dels, at scenariet ligger meget tæt på konsensus og således i en vis udstrækning allerede er indpriset i markedet, skriver chefanalytikeren, der dog også har et negativt scenarie i skuffen".

"Det vil ske hvis gældsloftet ikke bliver løftet i tide. I dette tilfælde forventer vi aktier vil falde 10 pct. og amerikanske 10-årige renter vil stige med ca. 0,5 pct.point. Dollaren vil blive svækket over for for euroen og schweizerfrancen. Amerikansk økonomi vil desuden blive ramt mærkbart og opsvinget vil blive endnu sværere og kan risikere at smuldre helt," skriver Allan von Mehren.

(Ritzau Finans)

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs