Danske Bank afviser avishistorie

Blå bloks økonomiske plan er bedre end oppositionens, fastslår Danske Banks cheføkonom.
Af ALEXANDER BITSCH, epn.dk

Det gør ikke en nævneværdig forskel, om rød eller blå blok vinder valget den 15. september, for oppositionens økonomiske plan er lige så god som regeringens. Sådan lød budskabet i dag i en artikel fra Berlingske Tidende, der var bygget på en analyse til udenlandske investorer fra Danske Bank.

Budskabet i artiklen har dog ikke hold i virkeligheden, mener Danske Bank, der påpeger, at artiklen ikke er dækkende for analysens indhold.

"Vi siger ikke, at rød og blås 2020-plan er lige gode. Fra et økonomisk synspunkt er den blå plan stærkere end den røde. Den blå plan indeholde en række konkrete og nødvendige reformer, der skal sikre holdbarheden af dansk økonomi på sigt," oplyser Danske Banks cheføkonom Steen Bocian.

Flere huller i rød plan

Cheføkonomen fremhæver, at oppositionens økonomiske plan har flere huller, og at den røde plan vil betyde ændringer i skatteforholdene. Det vil kunne påvirke den danske konkurrence i negativ retning.

"Den røde plan har nogle huller, der endnu ikke er lukket. Det er meldt ud, at det skal ske via skattestigninger og arbejdsmarkedsreformer, men det er uklart, hvordan det vil ramme den enkelte dansker. Men danskerne ved blot, at de skal betale mere i skat og sandsynligvis arbejde mere, hvis den røde plan gennemføres," fortsætter Steen Bocian.

Analysen viser dog, at renteniveauet på kort sigt ikke vil blive påvirket af, om den nuværende regeringer fortsætter, eller om den må vige for oppositionen efter valget.

"De finansielle markeder har dog ikke så stor fokus på fremtiden, at den manglende langsigtede finansiering i den røde plan kan forventes at påvirke renten eller valutakursen lige på den anden side af et valg," fastslår Steen Bocian.

Ro på markederne

Renterne kan dog stige på længere sigt som konsekvens af en ny regering, mener Danske Bank.

"Det skyldes at usikkerheden om den langsigtede finansiering af den røde plan. En usikkerhed der ikke er i den blå plan, da tilbagetrækningsreformen netop addresserer dette spørgsmål," vurderer Steen Bocian.

Konsekvenserne af en rød regering vil først blive tydelig efter nogle år, mener Danske Bank, der derfor ikke mener, at de finansielle markeder reagerer vil reagere på en evt. ny regering efter valget.

Finansministeren er helt uenig med Danske Bank

Danske Bank: Rødt eller blåt er lige godt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også