FinansWatch

Danske Bank accepterer millionbøde for hvidvask

Danske Bank har accepteret at betale en bøde på 12,5 mio. kr. for manglende overholdelse af hvidvaskreglerne (Opdateret kl. 11:53).

(Opdateret kl. 11:53)

Danske Bank oplyser, at man i dag er blevet sigtet af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, også kendt som Bagmandspolitiet, for overtrædelse af hvidvaskreglerne.

Det skyldes, at banken ikke har holdt godt nok øje med de korrespondentbanker i udlandet, som banken laver forretninger med.

Danske Bank oplyser også, at man har accepteret at betale en bøde på 12,5 mio. kr.

I Danmark er udgangspunktet, at det alene er domstolene, der kan idømme bøder. Men Danske Bank har altså valgt ikke at tage en retssag på Bagmandspolitiets sigtelse og bødeforlæg.

Finanstilsynet politianmeldte Danske Bank 21.marts 2016, dels fordi banken ikke havde overholdt påbud givet efter en inspektion i 2012, og dels fordi en ny inspektion i 2015 viste, at banken ikke havde godt nok styr på, om de korrespondentbanker, som Danske Bank havde indgået aftaler med, også overholdt hvidvaskreglerne.

"Vi har et stort ansvar, når det gælder bekæmpelse af hvidvask, og det ansvar har vi desværre ikke i tilstrækkelig grad levet op til, når det gælder overvågning af transaktioner til og fra korrespondentbanker. Derfor har vi fået en bøde, som vi accepterer og betaler," lyder det i en selskabsmeddelelse fra Danske Banks adm. direktør, Thomas F. Borgen, der fortsætter:

"Vi har siden taget en lang række initiativer, der har styrket overvågningen af korrespondentbank-området markant, så vi dag er et helt andet sted. De seneste år har vi generelt styrket vores indsats for at bekæmpe hvidvask og anden økonomisk kriminalitet ganske betydeligt. Blandt andet har vi foretaget betydelige investeringer i nye it-systemer, der understøtter overvågningen, indført skrappere kontroller, ansat flere ressourcer og øget uddannelsen af medarbejderne. Bekæmpelse af hvidvask og kriminelle aktiviteter står meget højt på dagsordenen og er et prioriteret fokusområde i hele koncernen.”

Bagmandspolitiets chefanklager, Steen Bechmann Jacobsen, udtaler i en meddelelse om bøden:

"Selvom der i denne sag ikke er tale om meget grove overtrædelser af loven, ser vi alligevel en bøde på et ganske markant beløb, når vi sammenligner med lignende strafferetlige afgørelser. Det er jeg tilfreds med, for det er et signal om, at bekæmpelse af hvidvask er særdeles vigtigt," udtaler han.

"Hvis vi skal bekæmpe hvidvaskkriminalitet, kræver det også, at vi får hjælp fra blandt andet bankerne. Den del går fremad, men i denne sag kan vi konstatere, at Danske Bank ikke var gode nok," tilføjer Steen Bechmann Jacobsen.

Bagmandspolitiet oplyset, at bøden på de 12,5 mio. kr. ikke har nogen sammenhæng med Finanstilsynets verserende undersøgelse af Dansk Banks engagement i udlandet.

Ud over sagen om manglende overvågning af korrespondentbanker, som blev sendt til Bagmandspolitiet efter en anmeldelse af Finanstilsynet, så kæmper Danske Bank nemlig også med en række andre sager, hvor der er mistanke om manglende overholdelse af hvidvaskreglerne.

Det gælder blandt andet i de baltiske lande, hvor banken ifølge en række artikler i Berlingske Business aktivt har medvirket til hvidvask. Banken har i flere af disse sager erkendt, at man ikke har overholdt reglerne, men samtidig insisteret på, at man siden har ryddet op i forholdene.

 

Mere fra FinansWatch

"Køb nu, betal senere"-virksomhed tilbyder rentefri kreditter på 30.000 kr. uden detaljerede kredittjek

DE GRATIS KREDITTER: For at få en kredit uden renter på 30.000 kr. hos Anyday skal man ikke vise lønsedler eller give adgang til bankkonto. Et kredittjek mod debitorregistre og en reservation på en tiendedel af beløbet er nok. Anyday mener, at virksomhedens måde at kreditvurdere kunder på er sikker, og at det ikke lokker kunder i uføre. Dog tager virksomheden open banking-teknologi i brug i det nye år for at blive bedre.

Afdragsfri lån i hopla - men de går til de gale

Man skal kun tage et afdragsfrit lån, hvis man ikke har brug for det, har opfordringen fra nationalbankdirektør Lars Rohde været. Men centralbankens egne tal og en kontrafaktisk beregning peger på, at det ikke er tilfældet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs