FinansWatch

Ugebrev: Danske Bank har 33 mia. i klemme i RD

Et presset ejendomsmarked har tvunget Danske Bank til at stille ekstra sikkerheder på 33 mia. kr. i Realkredit Danmark, skriver Økonomisk Ugebrev.

De seneste års faldende ejendomspriser betyder, at Danske Bank-koncernen har måttet stille ekstra sikkerheder på 33 mia. kr. for udstedte SDO-obligationer i Realkredit Danmark. Det skriver Økonomisk Ugebrev.

Forklaringen er, at værdien af de belånte ejendomspanter er faldet i forhold til de lovpligtige belåningsgrænser. Det svarer til i underkanten af en tredjedel af koncernens egenkapital, skriver ugebrevet.

"I en ny analyse skriver BNP Paribas, at de stigende sikkerhedskrav på SDO-obligationer, som følger i kølvandet på faldende ejendomspriser, kan øge usikkerheden om det danske realkreditsystem. Konkret skriver det internationale finanshus om Danske Bank, som oplyser at de ekstra sikkerheder reserveres i egenkapitalen," skriver ugebrevet,

Fra Danske Bank siger risikochef Peter Rostrup-Nielsen til ugebrevet, at de stillede sikkerheder på 33 mia. kr. ikke påvirker koncernens samlede solvensopgørelse.

"Vi stiller ikke sikkerhed med afsæt i egenkapitalen, som jo er et passiv. Vi stiller sikkerhed med afsæt i obligationer, som er bogført på aktivsiden af balancen, så indtil videre er sikkerhederne taget fra egenbeholdningen af obligationer, som godt nok modsvares af egenkapitalen. Det påvirker altså ikke solvensopgørelsen," forklarer han.

Det særlige ved "særligt dækkede obligationer" er, at de løbende skal dække sikkerheder op til de gældende lånegrænser. Det betyder, at banken - ligesom andre udbydere af SDO-obligationer - skal indskyde ekstra sikkerheder, når ejendomspriserne falder.

"I Realkredit Danmarks regnskab for 1. kvartal heddet det, at "Behovet for supplerende sikkerhed for SDO-obligationer er ultimo marts 2011 opgjort til 32,9 mia. kr. og dækkes af egenkapitalens midler og garantier. Ultimo 2010 udgjorde behovet 29,7 mia. kr."

Beløbet er vokset fra fire milliarder i 2008 til det ottedobbelte i dag.

Eksperter vurderer overfor Økonomisk Ugebrev, at de stadigt vanskeligere fundingmuligheder for danske banker kan gøre det dyrere eller umuligt, at udstede Junior Covered Bonds til dækning af den øgede sikkerhedsstillelse på SDO-lånene.

RITZAU FINANS

Mere fra FinansWatch

PFA bygger Danmarks højeste træhus

På samme måde som en Formel 1-bil agerer prøveklud for teknologi til fremtidens personbiler, skal kontorbyggeriet ”Træ” i Aarhus vise vejen frem for klimavenlige byggeløsninger, siger ejendomsdirektør Michael Bruhn fra PFA. Byggeriet omfatter et træhus på 20 etager.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs