FinansWatch

Regnskab: Danske Bank skuffer markedet

Danske Banks nøgletal for fjerde kvartal skuffer markedets forventninger på flere parametre. Ledelsen vurderer, at resultatet er tilfredsstillende.

Foto: Ricky John Molloy

Der blev rynket på næsen af Danske Banks årsregnskab, da det ramte markedet her til morgen. Nøgletallen for fjerede kavartal lægger på en række punkter lavere end analytikernes forventninger.

Før skat endte resultatet for hele 2010 på 6,5 mia. kr., ifølge RB-Børsen havde analytikerne forventet 7,6 mia. kr. Resultatet efter skat blev 3,7 mia. kr. mod en forventning på 4,3 mia. kr. Ledelsen betegner resultatet for året som acceptabelt.

"Danske Bank koncernens resultat androg 3,7 mia. kr. i 2010. Vi vurderer resultatet som værende acceptabelt i forhold til markedsbetingelserne. Men resultatet er langt fra på det niveau, som en bank af Danske Banks størrelse burde levere til sine aktionærer," skriver ledelsen i regnskabet.

Stort fald i handelsindtægter

Nettorenteindtægterne er i 2010 faldet med med 13 pct. til 23,8 mia. kr. Nettogebyrindtægterne er steget med 11 pct. til 8,5 mia. kr., mens handlesindtægterne er faldet med hele 57 pct. til 7,9 mia. kr. fra et ekstraordinært højt resultat i 2009. I alt er indtægterne faldet med 22 pct. i 2010.

I fjerde kvartal er nettotenteindtægterne steget en smule til 6,1 mia. kr. i forhold til 5,8 i tredje kvartal.Gebyrindtægterne er også steget en smule til 2,3 mia. fra 2,1 mia. kr. Til gengæld er handelsindtægterne faldet markant til 795 mio. kr. fra 1,9 mia. i tredje kvartal.

For fjerde kvartal steg resultatet med 21 pct. sammenlignet med tredje kvartal og endte på 1,1 mia. kr. Udløbet af bankpakke 1 påvirker resultatet af fjerde kvartal positivt med 1,1 mia. kr. meddeler banken. Til gengæld steg omkostningerne med 14 pct. som følge af sæsonudsving, øget markedsføring og investeringer i IT.

Nedskrivninger halveret

Neskrivningerne på udlån er en anelse lavere i fjerde kvartal i forhold til tredje, mens nedskrivningerne i hele 2010 blev næsten halveret i forhold til 2009. Nedskrivningerne udgjorde 13,8 mia. kr., og det er særligt Irland, der fortsat giver problemer for banken.

"De lavere nedskrivninger afspejlede især et fald i Danmark og Baltikum. Irland var fortsat påvirket af svære økonomiske vilkår," skriver banken.

Nedskrivninger på udlån i fjerde kvartal var på 3,0 mia. kr. mod 3,1 mia. kr. i 2009.

20 mia. i emission

Koncernen forventer et gradvist bedre forretningsgrundlag for koncernen i 2011. For at styrke kapitalgrundlaget planlægger banken at hente 20 mia. kr. hos aktionærerne i en emission i første halvår af 2011.

Danske Bank vil hente 20 milliarder

"Disse kapitalændringer vil samlet set sikre en kapitalstyrke, der både i kvalitet og størrelse placerer koncernen blandt de bedst kapitaliserede banker i Europa," skriver banken i regnskabet.

Nedskrivningerne forventes fortsat at falde, selvom Irland fortsat vil stå for høje nedskrivninger.

Ny formand i Danske Bank

Tabellen viser udviklingen i Danske Bank henover de fire hvartaler i 2010. Alle tal er i mia. kroner.

Q4

Q3

Q2

Q1

Nettorenteindtægter

6,1

5,8

5,9

6,0

Nettogebyrindtægter

2,3

2,1

2,1

2,0

Handelsindtægter

0,8

1,9

2,8

2,4

Nedskrivninger

3,0

3,1

3,5

4,3

Resultat før skat

1,4

1,9

1,7

1,4

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs