Joachim B. Olsen om Danske Bank-ledelse i hvidvasksag: En minister var blevet fyret for det her

Hvis en minister havde fejlinformeret Folketinget på samme måde, som Danske Bank har gjort i forbindelse med bankens hvidvasksag, var ministeren blevet fyret, lyder det fra Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance. Han peger på, at der er "et kæmpe troværdighedstab" forbundet med sagen.
Joachim B. Olsen, erhvervsordfører for Liberal Alliance. | Foto: /ritzau/Riordan Bollivan
Joachim B. Olsen, erhvervsordfører for Liberal Alliance. | Foto: /ritzau/Riordan Bollivan

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) var torsdag indkaldt til åbent samråd i Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget for at forklare sin holdning til Danske Bank-ledelsens ageren i forbindelse med hvidvasksagerne i bankens estiske filial.

Især Lisbeth Bech Poulsen, erhvervsordfører for SF, og udvalgsformand Morten Bødskov fra Socialdemokratiet var spørgelystne og gav udtryk for, at man ser det som et tillidsbrud, at Danske Banks øverste ledelse tilsyneladende har vidst mere om sagen, end hvad man har givet udtryk for.

Men også fra den modsatte ende af den politiske skala blev Danske Banks ledelse verbalt beskudt.

Et helt enormt svigt

Joachim B. Olsen, erhvervsordfører for Liberal Alliance, bad nemlig om ordet under samrådet. Ikke for at stille erhvervsministeren et spørgsmål, men for at give sin mening om sagen til kende.

"Jeg kan kun sige, at som folketingsmedlem så har Danske Bank jo gentagne gange via deres kommunikationsafdeling informeret i hvert fald mig – men sikkert også andre folketingsmedlemmer – om og forsikret os om, at bankens ledelse ingen kendskab havde til, hvad der var foregået i den estiske filial. Altså at man havde skjult identiteter på kunder, og at der var foregået deciderede ulovligheder," sagde han.

"Og så viser det sig så, at det var der faktisk via bankens interne revision – det var ledelsen sådan set bekendt med. Der må jeg bare sige, at det er et helt enormt svigt," sagde han i udvalgslokalet.

Han henviste dermed til det interne brev, som Berlingske er kommet i besiddelse af, og som angiveligt er udvekslet mellem bankens interne revision og direktionen i Danske Bank. Her blev bankens ledelse allerede i 2014 advaret om, at ansatte i bankens estiske filial aktivt hjalp højst mistænkelige kunder med at skjule sig for myndighederne.

"...så var vedkommende ikke minister mere"

Joachim B. Olsen var ikke færdig med sin kritik af Danske Banks ledelse, men sagde videre:

"Hvis en minister havde informeret folketinget på samme måde, så var vedkommende ikke minister mere," lød det.

"Vi kan altid diskutere lovgivning osv., men jeg synes, at den kritik, der bliver rejst her, er berettiget. Og jeg synes, at der i hvert fald for mit vedkommende er et kæmpe troværdighedstab forbundet med den her sag."

Lisbeth Bech Poulsen, der havde indkaldt til samrådet, meldte sig enig i Joachim B. Olsens kritik:

"Det handler om, når man får at vide fra en meget stor og samfundsvigtig bank, at det her er, hvad vi ved, og vi har ikke vidst andet, og der så kommer andre ting frem, som viser, at det simpelthen ikke er rigtigt, medmindre den mail er et falsum. Det er der jo ikke nogen, der har antydet," sagde hun.

Derefter spurgte hun, om Brian Mikkelsen også var enig i kritikken fra regeringspartiet Liberal Alliance. Ministeren undgik dog at svare:

"Der har jeg en lidt anden kasket på, fordi jeg også er øverst ansvarlig for vores tilsynsmyndigheder, som er i gang med at undersøge en igangværende sag. Der vil det være forkert af mig at kommentere, hvad min holdning til det er," sagde han.

Som FinansWatch skrev torsdag, sagde Brian Mikkelsen dog på samrådet, at det i allersidste ende er topledelsen, der har ansvaret for bankens procedurer.

Erhvervsministeren om hvidvask: "I allersidste ende er det topledelsen, som har ansvaret for bankens procedurer"

Medie: Ledelsen i Danske Bank kendte til hvidvaskning 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også