FinansWatch

Finanstilsynets formand drages ind i sag om hvidvask i Danske Bank

Finanstilsynets formand, Henrik Ramlau-Hansen, sad i topledelsen i Danske Bank, mens banken var involveret i massiv hvidvask. Selv om han har erklæret sig inhabil i sagen, er det ikke nok, lyder kritikken i Berlingske.

Man kan ikke som Henrik Ramlau-Hansen være formand for Finanstilsynet, når man samtidig har været i topledelsen i Danske Bank, mens den store hvidvasksag i Estland stod på. Sådan lyder kritikken fra flere sider i dagens udgave af Berlingske Business.

Henrik Ramlau-Hansen var frem til 1. april 2016 økonomidirektør og medlem af direktionen i Danske Bank og desuden i en periode øverste ansvarlig for, at banken efterlevede gældende lovgivning. Dermed var han også en ledende chef i banken i den periode, hvor Berlingske har afdækket, at banken har været involveret i en række hvidvasksager frem til 2015.

Til avisen fortæller Henrik Ramlau-Hansen, at han som formand for tilsynet har erklæret sig inhabil, i det omfang bestyrelsen behandler sagen om Danske Bank Estland. Men flere kritikere mener, at det alligevel er problematisk, at den tidligere Danske Bank-chef står i spidsen for tilsynet.

"Selv om han går uden for døren i den konkrete sag, er det stadig ham, der leder organisationen. Vi bør ikke glemme, at når en bank hvidvasker, arbejder den sammen med dybt kriminelle. Sagen kan derfor ende med at blive politianmeldt. Da Ramlau-Hansen har haft den næsthøjeste post i Danske Bank i en periode, hvor hvidvasken netop har fundet sted, er det svært at se, hvordan han kan sidde som øverste mand i Finanstilsynet," udtaler Ole Risager, professor ved CBS og tidligere seniorøkonom i Den Internationale Valutafond, som får opbakning af Jakob Dedenroth Bernhoft, ekspert i hvidvaskreglerne og direktør i konsulentfirmaet Revisorjura.dk.

Finanstilsynets ledelse har hidtil afvist at kommentere hvidvasksagen, mens erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) har oplyst, at tilsynet er i gang med at undersøge de mistænkelige forhold i Estland. Finanstilsynet oplyser til avisen, at det vil ikke kommentere konkret på Danske Bank, og det har ikke været muligt for avisen at få en kommentar fra erhvervsministeren.

Lyssky handler kan udløse store bøder til Danske Bank

Thomas Borgen: Omverdenen ser på hvidvasksager som en isoleret sag

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs