FinansWatch

Avis: Kreditvurdering overhørtes i Amagerbanken

Ledende embedsmænd gennemtrumfede ifølge B.T. en statsgaranti til Amagerbanken uden at læse centrale dokumenter. Den danske stat tabte 2,1 milliarder kroner på gulvet, da Erhvervs- og Vækstministeriet med Brian Mikkelsen (K) i spidsen gennemtrumfede en statsgaranti til den nu konkursramte Amagerbanken.

Foto: Uffe Frandsen

Ledende embedsmænd i Erhvervs- og Vækstministeriet undlod ifølge avisen at læse en helt central kreditvurdering af Amagerbanken fra det statslige selskab

Finansiel Stabilitet.

Kreditvurderingen advarede kraftigt imod at tildele Amagerbanken en statsgaranti på 13,5 milliarder kroner.

Alligevel pressede ministeriet på for en statsgaranti, som endte med at påføre statskassen et tab på mindst 2,1 milliarder kroner, skriver B.T. Kreditvurderingen var netop bestilt af ministeriet.

Erhvervs- og Vækstministeriet oplyser i en mail til avisen, at det ikke er besiddelse af kreditvurderingen. B.T. erfarer desuden fra kilder tæt på sagsbehandlingen, at den flere hundrede sider lange kreditvurdering aldrig har været udleveret til ministeriet.

De ledende embedsmænd har alene fået mundtlige overleveringer, samt muligvis et mindre skriftligt referat af kreditvurderingens indhold.

På trods af dette, bevilgede Brian Mikkelsen og ministeriet alligevel 13,5 milliarder kroner til banken.

Det kommer bag på Caspar Rose, professor i international økonomi og ledelse på CBS.

"Det overrasker mig meget. Det er statens og borgernes penge. Det burde være en selvfølge, at de læser sådan et dokument," siger han.

Politisk vækker sagen bestyrtelse på begge fløje.

"Der har været stort politisk pres på den her statsgaranti. At de så oven i købet ikke læser materialet, det er uansvarlig omgang med offentlige midler," siger Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, til B.T.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl vil forlange en redegørelse fra nuværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) om forløbet.

 

Tilmeld dig FinansWatch' gratis nyhedsbrev eller tegn et gratis 30 dages prøveabonnement på FinansWatch her.

Mere fra FinansWatch

Fagboss indkalder til krisemøde for at ”afklare forhold” om privatliv

Hovedbestyrelsen i 3F er lørdag blevet indkaldt til et krisemøde af formand Per Christensen, efter at B.T. fredag aften kunne fortælle, at fagbossen har levet et dobbeltliv. Per Christensen, der har tunge bestyrelsesposter i finanssektoren, skal blandt andet forklare, om han har brugt ressourcer fra forbundet på at dække over sit dobbeltliv.

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs