FinansWatch

Camphausen: Ikke tilsynets fejl men en systemfejl

"Der var grundlæggende fejl i reguleringen omkring den individuelle statsgaranti, og hele konstruktionen af ansvarsfordeling mellem Finansiel Stabilitet og Finanstilsynet var uheldig," siger Michael Camphausen til Berlingske Business. (Opdateret 08.34)

Der bliver skudt med skarpt i alle retninger i kølvandet på rigsrevisorernes rapport omkring Amagerbankens kollaps, hvor der strides om, hvem der var ansvarlige for, at staten gav en individuel statsgaranti til Amagerbanken på 12,5 mia. kr. forholdsvis kort tid inden banken gik ned.

Men ifølge Michael Camphausen, der er associeret projektforsker i finansiel regulering ved Københavns Universitet, så er problemet af politisk karakter, at man simpelthen ikke har haft det rette system til at håndtere udstedelsen af en individuel statsgaranti til et presset institut.

"Det går ikke som sådan på, at tilsynet har gjort nogen fejl. Eller Finansiel Stabilitet for den sags skyld. Det er nærmere en systemfejl. Der har været for mange kokke om opgaven. Der var grundlæggende fejl i reguleringen omkring den individuelle statsgaranti, og hele konstruktionen af ansvarsfordeling mellem Finansiel Stabilitet og Finanstilsynet var uheldig. Det gør, at man så at sige har sat sig mellem to stole. Fejlen er ikke på embedsniveau, men på politisk niveau. Det falder i stedet tilbage på ministeren og forligskredsen bag bankpakkerne, for her har man lavet en konstruktion, der desværre ikke fungerede,« siger Michael Camphausen, der også er advokat og blogger for Business.dk.

 

Mere fra FinansWatch

Gjensidige løfter det danske resultat med en fjerdedel

Øget rejseaktivitet og erhvervskunder løfter Gjensidiges danske vækst, samtidig med at resultatet springer i vejret. "Nu står vi langt, langt stærkere, end vi nogensinde har gjort, og det skal vi kapitalisere på," lyder det fra koncerndirektør Mats C. Gottschalk.

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs