FinansWatch

Alm. Brand-topchef om Anders Dams tiltag: "Det er da en begyndelse"

Søren Boe Mortensen, adm. direktør i Alm. Brand, mener, at man skal have vænnet bankkunderne af med at se banken som et "safe haven" for deres opsparinger. Derfor er Jyske Banks negative renter til velhaverkunder et skridt i den rigtige retning, lyder det.

Søren Boe Mortensen, adm. direktør i Alm. Brand. | Foto: Torben Stroyer/ERH

Alm. Brand Bank har hvad koncernens administrerende direktør, Søren Boe Mortensen, kalder et "forfærdeligt" stort indlånsoverskud, og det koster dyrt, når overskudslikviditeten skal placeres i Nationalbanken til minus 0,65 pct.

"Vi har forfærdeligt meget indlånsoverskud, og det stiger i øjeblikket. Det koster os i hvert fald 25 mio. kr. om året at have det indlånsoverskud i øjeblikket med de negative indlånsrenter, hvor vi skal betale for at have dem stående i Nationalbanken."

"Det er et problem for sektoren som helhed og for os i særdeleshed, og der er jo et eller andet unaturligt i, at det bedste sted at investere sine penge i øjeblikket for private forbrugere er at placere dem i banken til 0 pct.," siger Søren Boe Mortensen i et interview med Ritzau Finans.

Han betegner tiltaget fra Jyske Bank med ordførende direktør Anders Dam i spisen om at indføre minusrenter over for privatkunder - dog kun med indlån over 7,5 mio. kr. - for en begyndelse til at håndtere problemet.

Ikke ret stort skridt

"Det er da en begyndelse, men jeg er også af den overbevisning, at hvis vi sådan reelt set skal have de private kunders adfærd flyttet fra at bruge banken som "safe haven" for deres opsparing til at de investerer egentlig overskydende likviditet i værdipapirer igen, så er man nødt til at komme ned i niveau under de 7,5 mio. kr., som han har lagt ind."

"Det er et step, men det er ikke ret stort det step," siger Søren Boe Mortensen.

Alm. Brand Bank kommer dog ikke til at gå forrest med eventuelt at indføre minusrenter til privatkunderne, men vil holde øje med konkurrenternes tiltag.

"Med den markedsposition, vi har, så er det ikke os der går først," siger Alm. Brand-direktøren.

Alm. Brand lægger dog op til prisjusteringer i sin bankforretning, som i andet kvartal kun formåede at holde sig i plus som følge af tilbageførsler af nedskrivninger på udlån.

Bankens resultat før skat var et overskud i kvartalet på 15 mio. kr., efter at der netto var blevet indtægtsført 20 mio. kr. på posten for tab og nedskrivninger.

Prisjusteringer på vej

"Det er jo fint med tilbageførte nedskrivninger, for det er jo for meget nedskrevet tidligere og det er kunder, der tilbagebetaler lån, men det er jo ikke det, du kan basere det på i banken på den lange bane."

"Derfor skal vi have kigget på indtjeningen i banken, vi skal have kigget på renteindtægtssiden, på rentemarginalsiden og på omkostningerne. Banken skal op at tjene lidt flere penge, end den gør i dag, på den primære drift," siger Søren Boe Mortensen.

Derfor kan bankens kunder se frem til prisjusteringer.

"Vi prøver at vurdere i øjeblikket, hvordan vi ligger i forhold til markedet, er der nogen steder hvor vi er blevet for billige i forhold til markedet, det tror jeg nok vi er, så vi justerer ind både på nogle rentesatser og nogle gebyrer, så vi stadigvæk er konkurrencedygtige i markedet, men hvor vi dog får lidt mere indtjening til toplinjen," siger Søren Boe Mortensen.

Alm. Brand-boss: "Banken leverer ikke så meget, som vi kunne ønske" 

SEB Danmark har allerede negative renter for privatkunder 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs