Nyt udspil straffer tusinder af danskere for at gå tidligt på pension

Hundredtusinder af danskere vil med et nyt forslag fra regeringen blive trukket i folkepensionen, hvis de fremover går på delpension.
Foto: Jan Dagø/Jyllands-Posten
Foto: Jan Dagø/Jyllands-Posten
DENNE ARTIKEL ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF FINANS

Det kan blive dyrt for tusinder af danskere, hvis regeringen forringer muligheden for at trække sig delvist tilbage fra arbejdsmarkedet før pensionisttilværelsen.

Sådan lyder meldingen fra to af landets store pensionskasser som en reaktion på regeringens forslag til en pensionsreform, som der forhandles om i øjeblikket i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, skriver Finans.

I dag kan danskerne nemlig benytte en såkaldt delpensionsordning, hvor de går på nedsat tid, som finansieres af deres egne opsparede pensionsmidler. Det er den, som regeringen ifølge pensionskasserne er i fuld gang med at ødelægge, og det kan tvinge flere til helt at forlade arbejdsmarkedet og ende på offentlig forsøgelse.

"Regeringen lægger op til at forringe den nuværende delpensionsordning på en måde, så den de facto forsvinder. I dag er det f.eks. muligt at få delpension fem år før folkepensionsalderen. Det betyder, at man kan arbejde 25 timer om ugen og lade ens arbejdsmarkedspension spæde til for at dække løntabet. Det vil ikke kunne lade sig gøre i fremtiden," siger Annie Kristensen, medlemschef i PBU, Pædagogernes Pension, til Finans.

Regeringen vil begrænse muligheden for at få delpension fra de nuværende fem år til tre år. Derudover vil lønmodtagere på nedsat tid ikke få adgang til den nye, modregningsfri aldersopsparing, som regeringen vil indføre for at tage hånd om den såkaldte samspilsproblematik, der betyder, at det i dag reelt ikke kan betale sig for en lang række lønmodtagere at spare op til alderdommen, fordi de i så fald modregnes i folkepensionen.

PBU forudser, at det på sigt kommer til at gå hårdt ud over medlemmerne.

"Lige nu bruger mange efterlønsordningen til at gå ned i tid eller trække sig tilbage, hvis de er nedslidte. Alle ved, at der bliver færre på efterløn, og derefter forudser vi, at flere og flere vil benytte sig af delpensionsordningen eller lignende ordninger, hvor arbejdsmarkedspensionen understøtter gradvis tilbagetrækning. Når regeringen nu lægger hindringer i vejen for dette, kan det selvfølgelig tvinge nogle til som ældre at arbejde mere, end de faktisk ønsker og reelt er i stand til. Vi frygter derfor, at nogle i stedet for at trække sig delvist tilbage vil trække sig helt tilbage og eksempelvis ende på fleksjob eller førtidspension," siger Annie Kristensen.

Samme melding kommer fra Pensam, der er pensionskasse for bl.a. social- og sundhedsassistenter.

"Vores medlemmer har to en halv gange flere førtidspensionstilkendelser end andre faggrupper, og jeg frygter, at dette tal vil stige, hvis man fjerner muligheden for at gå på delpension, for når man på denne måde forringer ordningen, er det et spørgsmål om enten-eller: Enten er man på arbejdsmarkedet, eller også er man ikke. Der er intet derimellem," siger Torsten Fels, adm. direktør i Pensam til Finans.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også