FinansWatch

Pensionsselskabers alternative investeringer fortsætter i vejret

Pensionskasser fortsætter med at kaste milliarder i alternative investeringer, viser ny opgørelse fra Finanstilsynet.

Finland finsk søer sø skov træer
Foto: Colourbox

I jagten på afkast investerer landets pensionskasser og livsforsikringsselskaber langt mere i alternative ting som skovbrug eller kredit, end de gjorde for bare et par år siden.

Det viser en ny opgørelse fra Finanstilsynet, der netop er offentliggjort.

Ifølge Finanstilsynet øgede pensionskasserne deres investeringer i alternativer til klassikere som aktier og obligationer med 14 procent i 2016 til 289 milliarder kroner.

I 2012 var tallet 152 milliarder kroner. Samlet stod alternative investeringer for 9,7 procent af pensionskassernes og livsforsikringsselskabernes investeringer i 2016.

"Alternative investeringer er kendetegnet ved, at markedet, som disse aktiver handles på, ikke er dybt, likvidt og transparent sammenlignet med markedet for traditionelle investeringer," skriver Finanstilsynet og fortsætter:

"Endeligt må det alt andet lige forventes, at denne type investeringer er forbundet med risici, der ikke nødvendigvis findes i traditionelle investeringsformer."

Ifølge opgørelsen stod kredit (udlån, red.) for 37 procent af de 289 milliarder kroner, infrastruktur for 24 procent og placeringer i Private Equity-fonde for 31 procent.

Investeringer i jordbrug og hedgefonde stod for fire procent hver.

Finanstilsynet understreger, at det kræver flere kompetencer hos pensionskasserne at give sig i kast med alternative investeringer.

"En forholdsvis høj andel af alternative investeringer og investeringer i nye områder kræver løbende fokus fra bestyrelsen og direktionen i selskaberne for at sikre et korrekt og tilstrækkeligt beslutningsgrundlag, viden om værdiansættelse af de alternative investeringer, tilfredsstillende risikojusteret afkast, og at selskaberne foretager risikostyringen på et betryggende grundlag," skriver Finanstilsynet og fortsætter:

"Finanstilsynet forventer, at bestyrelserne løbende følger op på, om de alternative investeringer giver det afkast, som oprindeligt var forudsat."

Forsiden lige nu

Briterne vil både blæse og have mel i munden efter brexit

Nyhedsanalyse: Storbritanniens forslag til en aftale med EU efter brexit vil være godt nyt for fødevarevirksomheder og handels- og produktionsvirksomheder, mens service- og finansvirksomheder kan blive klemt. Parterne står dog stadig langt fra hinanden, skriver Watch Mediers EU-korrespondent.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere