FinansWatch

Pensam-direktør forbereder sig på næste nedtur

Hos pensionskassen Pensam afventer man, at bankerne igen smækker kassen i over for ejendomsinvesteringer. Pensam-direktør har tænkt sig at blive i markedet også i dårligere tider, siger han til EjendomsWatch.

Foto: /ritzau/Carsten Bundgaard

Det nuværende lavrentemiljø og projektudviklere, der er lige så ivrige efter at bygge, som bankerne er efter at låne penge ud, er ikke nødvendigvis det bedste tidspunkt at finansiere ejendomme.

Sådan lyder det fra pensionskassen Pensam, der med pensionsindbetalinger fra bl.a. offentligt ansatte, finansierer ejendomsprojekter, hvor målet er tocifrede afkastprocenter.

Derfor sidder Pensam-direktør Benny Buchardt så småt og venter på at kunne yde lån, når næste krise kommer, og bankerne har smækket kassen i — modsat lige nu, hvor bankerne kan tilbyde billigere finansiering end pensionskasserne.

”Vi vil være gerne være på markedet i de dårlige tider, når det er svært for projektudviklerne at skaffe adgang til kapital fra bankerne. Her kan vi tage os godt betalt for at finansiere projekter, når andre ikke vil,” siger han til EjendomsWatch, der møder ham på årets Folkemøde på Bornholm, hvor solen står højt over det hvide telt, der huser fagforeningen Foa og dens medlemmers pensionskasse, Pensam.

Pensam arbejder ud fra en strategi om at gå tidligt ind i ejendomsprojekters værdikæde. Men hvor pensionskassen godt kan finde ud af at købe en bar mark, så mangler man projektudviklernes tæft for at bygge og styre byggerierne. Derfor indgår man i partnerskaber med projektudviklere.

Det startede efter krisen, hvor bankerne trak sig ud af ejendomsmarkedet og lukkede kassen i for projektudviklerne. Her trådte Pensam ind i stedet og scorede tocifrede afkast på det.

Lavrentemiljø og ejendomsudlån

I dag er tiden dog en anden og med undtagelse af nogle langsigtede samarbejder som eksempelvis med Sjælsø Management, er Pensams pengekasse ikke lige nu den mest interessante længere: Bankerne er billigere, og det giver voldsom stor aktivitet inden for byggeri.

”Nogle projektudviklere går og er lidt for ivrige. De bygger og bygger. Men det tager to år at gennemføre et byggeri, og så er liggetiden på godt et år mere. Det er mange penge at have ude at ligge, og det kan ikke være sundt for markedet,” siger han og husker tilbage på 1980'ernes høje renteniveauer, der skulle skrives med tocifrede procentsatser. Et sådan scenarie vil få det til at løbe koldt ned af ryggen hos de fleste, der har med fast ejendom at gøre.

Omkring den øgede likviditet i markedet, og de stigende ejendomspriser ikke mindst på det københavnske ejendomsmarked, er Benny Buchardt klar i mælet. Toppen er passeret:

”Vi har det bedste bag os,” siger han.

Den heftige byggeaktivitet har han for nylig mærket på sine underleverandører. I et projekt i Hellerup bestilte man produktionskapacitet til betonelementer to år i forvejen for at være sikker på at få varerne til tiden.

”Underleverandørerne kører på maksimal kapacitet. Der er stor efterspørgsel fra alle sider — ligesom vi så det før krisen,” siger han.

Tager en pause fra København

De mange nye byggerier og den store efterspørgsel i Københavnsområdet har da også fået Pensam til at bremse op:

”Vi har været rigtigt glade for de projekter og samarbejdspartnere, vi har haft i København. Men vi er nået til et punkt, hvor vi ikke bygger nyt i København lige nu,” siger Benny Buchardt, der ellers er stolt over de mange Pensam-skilte, der præger en række byggerier rundt om i byen.

At det skulle være særligt risikabelt for Pensam at agere bank og partner for projektudviklere, mener Benny Buchardt ikke, selvom bl.a. Finanstilsynet har udtrykt bekymring for, om pensionskasserne nu også har kompetencerne til at yde byggelån.

”Vi bygger som udgangspunkt ejendomme, som vi ved, der er lejere til. Så prøver vi at optimere dem til salg, hvor det vil være en ekstra gevinst. Dermed når vi de 10 pct. i afkast. Men hvis ikke kan sælge, står vi tilbage med en udlejningsejendom, der giver os 5 pct. i afkast på huslejen. Så i worst case bliver vi udlejere og får 5 pct.,” siger han.

Som eksempelvis fortæller han, at man bygger til 30.000 kr. pr. kvm, mens salgsprisen er på 45.000 kr. pr. kvm.

”Vi har en uhyggelig styrke i at kunne købe og bygge billigt. Selv hvis det københavnske marked falder med 30 pct., er vi ikke længere nede end kostprisen,” siger Benny Buchardt.

Denne artikel er leveret af vores søstersite EjendomsWatch.

Forsiden lige nu

Nyt samarbejde skal styrke Mobilepay

Betalingsløsningen Mobilepay har indgået et nyt partnerskab med fintechvirksomhed, skriver Børsen. Det skal sætte yderligere fart på betalingstjenestens vækst.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere