FinansWatch

Skandia rundbarberer kundernes pensionsudsigter

Skandia har ændret sit syn på, hvor meget selskabet kan skabe af afkast til kunderne fremover. Det gør med et slag alderdommen betydeligt mere mager for kunderne.

Skandias kunder har med et slag fået barberet en betydelig luns af deres fremtidige pension.

Selskabet har nemlig ændret de forventninger man har til sig selv, når det gælder om evnen til at skabe afkast. Hvor man før mente, at man kunne lave et afkast på gennemsnitligt 3,27 pct. om året, forventer man nu kun at kunne skabe 1,78 pct. om året. Det er en forringelse på 46 pct.

"Det er et realistisk billede af, hvordan rentesituationen er i dag, og hvordan den er i lang tid fremover. Det giver ikke mening at regne med en obligationsrente på 4 pct., når man ved at den ikke er højere end maks 2 pct. Vi synes det er det eneste rigtige, at give et realistisk billede af, hvad kunderne kan få udbetalt," siger pressechef i Skandia Nicolai Nielsen til FinansWatch.

30 pct. mindre pension med et slag

Afkastforventningen bruges til at vise kunderne, hvad de kan forvente at få udbetalt, når de går på pension - de såkaldte udbetalingsprognoser.

Det er umuligt at give et tal for, hvad nedjusteringen vil betyde for kunderne i gennemsnit, men følgende beregning foretaget af FinansWatch kan give et billede på effekten:

Hvis man tager en 40-årig kunde med en opsparing på 500.000 kr. og antager at der ikke indbetales flere penge på ordningen, så ville kunden ifølge den gamle forventning  have en opsparing på 1.117.698 kr. efter 25 år - altså når vedkommende var 65 år.

Med de nye afkastforventninger bliver de 500.000 kr. kun til 777.197 kr. på 25 år. Det vil sige en forskel på 340.501 kr. eller 30,5 pct.

Udbetalingsprognoser har altid kun været pensionsselskabets bedste skøn for, hvor mange penge der ville stå på kontoen ved pensionstidspunktet, men de fleste kunder anser prognoserne for at være reelle beregninger, som de så planlægger deres økonomi og forbrugsmuligheder ud fra.

Skal genoverveje pensionsordningen

Nicolai Nielsen understreger, at alle kunder fortsat vil få mindst det de er garanteret via deres ordning, men det er spørgsmålet om, hvad man kan forvente ud over minimumsbeløbet, der nu er ændret.

"Det, kunderne nu skal forholde sig til, er deres prognosebeløb, som er blevet lavere nu. Det, man havde regnet med at gå på pension for, er nu et lavere beløb, og det kan give anledning til at vurdere, om man får nok ud af pensionen,  og om man skal indbetale mere eller skifte over til en anden ordning," siger pressechefen.

Effekten vil væremest mærkbar for de kunder, der har mange år til pension, fordi renters rente-effekten slår stærkere igennem jo længere perioden, hvor den lave rente benyttes, er.

"De vil opleve den største ændring, men det er også dem, der er færrest af blandt vores kunder. Vi har stort set ikke haft tilgang til gennemsnitsrenteproduktet de sidste par år, men de fleste vil kunne mærke et eller andet, og alle kunder med denne type pension skal forholde sig til det her," siger Nicolai Nielsen.

Øvre grænser skal hindre konkurrence

Finanstilsynet har sammen med Finansrådet lagt nogle rammer for, hvor stort et afkast man maksimalt må forvente, når man beregner prognoser for de fremtidige pensionsudbetalinger. Her ligger obligationsrenten på 4 pct. mens det maksimale gennemsnitlige aktieafkast er 7 pct.

Maks-grænserne er blevet lavet for at undgå, at pensionsselskaberne konkurrerer for meget på udbetalingsprognoser, som de så kan risikere ikke at leve op til.

Mere fra FinansWatch

Dansk robotrådgiver nedjusterer forventninger

Både hvad angår AUM, antal kunder og omsætning justerer robotrådgiveren Nord Investments nu sine forventninger i den forkerte retning. Årsagen skal findes i de usikre markeder og en faldende investeringslyst, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs