FinansWatch

Stor forskel på pensionsgevinst

Pensionsselskabernes evne til at skaffe afkast til kunderne svinger voldsomt, viser analyse.

Hvis du er tæt på pensionsalderen, kan du måske tjene mange penge ved at skifte pensionsselskab. For der er enorm forskel på, hvor gode pensionsselskaberne er til at skaffe afkast i de såkaldte markedsrenteprodukter.

Det er produkter, der i stigende grad skal erstatte den såkaldte ydelsesgaranti.

Generelt er de danske pensionsselskaber ikke så gode til at skaffe afkast til kunderne, viser en analyse fra det uafhængige analysebureau, Morningstar. I mange tilfælde er afkastet i de danske selskaber langt under det benchmark, Morningstar måler præstationerne efter.

Forskel på 60 pct.

Hvis man har lang tid til pensionsalderen, er der ingen grund til at hæfte sig ved afkastene på kort sigt. Men det er der, hvis man skal pensioneres inden for en kortere årrække. Og måler man på eksempelvis et års sigt, er forskellen på afkastet over 60 pct. mellem bedste og dårligste selskab, viser analysen.

Morningstar har sammenlignet de såkaldte "livscyklus-produkter" og taget højde for, hvor lang tid der er til pensionering. Og sammenligner man produkterne, hvis der er fem år til pension, er der stor forskel.

Selv ved de produkter, der tilbyder "lav risiko" er forskellen markant. Måler man, hvordan det er gået indtil nu i år, banker Nordea konkurrenterne med et afkast på 2,63 pct. på et produkt, der er målrettet ratepensioner. Dårligst har Danicas produkt klaret sig med et afkast på beskedne 1,02 pct.

Det kan naturligvis være tilfældigheder, der spiller ind, når man måler på så kort sigt. Men på et år er der også markant forskel. Her klarer Topdanmark sig bedst med et afkast på 7,15 pct. Det bemærkelsesværdige er, at det er Nordeas produkt, der klarer sig dårligst med et afkast på 3,88 pct.

Slået af benchmark

Ingen af de danske selskaber kan dog måle sig med benchmark, der er "MS Reference, Lav Risiko, 5 år." Det har givet et afkast på 8,11 pct. i samme periode.

Samme billede gør sig gældende ved de produkter, der tilbyder middel eller høj risiko. På et år slår ingen af de danske pensionsselskaber det benchmark, de skal sammenligne sig med. Billedet bliver endnu tydeligere, når man sammenligner over en femårig periode.

Er der tale om lav risiko, har Danica klaret sig bedst med et afkast på 55,71 pct. Her er benchmark 71,93 pct.

Livscyklus-produkterne kommer til at fylde endnu mere i pensionerne i de kommende år. Det gør de, fordi pensionsselskaberne i stigende grad har overtalt kunderne til at opgive deres ydelsesgaranti. Vælger man et sådant produkt, overlader man det til selskabet at anbringe pengene. Man bestemmer selv, hvilken risiko man vil løbe.

Livscyklus, lav risiko

Sådan har afkastet været på livscyklusprodukterne med lav risiko:

  År til dato Et år
Danica Balance, Lav aktieandel, 5 år 1,02 3,93
Nordea VP Aktiv, Lav Risiko, 5 år, kap. pens. 1,33 4,13
Nordea VP Aktiv Lav Risiko, 5 år, ratepens. 1,43 5,34
Nordea VP Index Lav Risiko, 5 år, kap.pens. 2,63 3,88
Nordea VP Index Lav Risiko, 5 år, ratepens. 2,60 4,80
PFA+ Profil B 5 år 2,11 6,98
Sampension 3 i 1 Livspension Lav Risiko, 5 år 1,62 5,87
SEB Markedspension Lav Risiko 59-61 år 1,39 4,79
Topdanmark Profilpension Lav risiko, 5 år 1,09 7,15
MS Reference Lav Risiko, 5 år 1,71 8,11

Kilde: Morningstar

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs