FinansWatch

Ny aldersopsparing er et flop

Aldersopsparing skulle have været danskernes nye foretrukne måde at spare op til pensionen. Nu viser den sig at være et flop, skriver Politiken mandag.

I 2013 indbetalte danskerne blot to milliarder kroner på aldersopsparing, viser tal fra Skatteministeriet. Det er forsvindende lidt i forhold til, at danskerne året forinden indbetalte 17 milliarder kroner på de kapitalpensioner, som aldersopsparingen er tænkt som erstatning for.

»Vi ser her et dramatisk omslag i danskernes opsparing«, siger underdirektør Jan V. Hansen fra brancheforeningen Forsikring & Pension, der har samlet tallene, til Politiken.

Vælger raterne i stedet

Fra 2013 har man ikke længere kunnet få fradrag for indbetaling på de ellers så populære kapitalpensioner. Som erstatning indførtes aldersopsparing. Men tallene viser nu, at folk i stor stil sætter pengene i de velkendte ratepensioner i stedet.

Her voksede indbetalingerne med 10 milliarder kroner sidste år, viser opgørelsen.

Også indbetalingerne til pensionsordningen livrente voksede - med to en halv milliard kroner.

Fradragslysten bliver ikke stimuleret

Stigningen for disse to pensionsordninger kan dog ikke opveje de store indbetalinger, som tidligere gik til kapitalpensioner. Danskernes samlede pensionsopsparing for 2013 faldt med tre milliarder kroner i forhold til året før.

Flere pensionsselskaber advarede allerede ved aldersopsparingens indførelse om, at danskerne næppe ville tage den til sig.

Aldersopsparing giver nemlig ikke skattefradrag nu og her, sådan som danskerne ellers var vant til med kapitalpensionen. Til gengæld trækkes der så heller ikke yderligere skat af aldersopsparingen, når den en dag skal udbetales.

»Danskerne er vant til, at man får fradrag, når man indbetaler, og så betaler skat, når pengene bliver udbetalt. Det spiller ind på deres fravalg af aldersopsparing«, siger privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin, Finanshuset i Fredensborg, til Politiken.

/ritzau/

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs