FinansWatch

Finansministeriet på jagt efter pensionsregnefejl

Finansministeriets regnedrenge måtte tirsdag aften erkende, at de så sent som december havde regnet knap 22 mia. forkert, da de vurderede, hvor meget skat pensionssektoren ville betale i 2013. Nu leder man efter fejlen.

Finansministeriet er gået i gang med at lede efter den fejl, der har kostet Danmark 22 mia. kr. i forventede skatteindtægter.

Så sent som i december opjusterede finansministeriet sit skøn for, hvor meget afkastskat (PAL) pensionssektoren ville betale i 2013. Her lød vurderingen på 41,5 mia. kr. mod en august-forventning på 36,4 mia. kr. Men nu bare to måneder senere, har man måttet nedjustere dette skøn til bare 20 mia. kr. - altså under halvdelen af det forventede.

"Nu spørger du sikkert, hvordan vi kunne regne så galt. Men det kan jeg ikke svare på i øjeblikket. Vi har ikke opgjort det på komponenter endnu. Men det skal vi i gang med. Vores egen vurdering er, at det er tabet på derivater, vi har undervurderet," siger afdelingschef i Finansministeriet Lars Haagen Petersen til FinansWatch.

Skatten er betalt

Mens forklaringen på regnefejlen i december lader vente på sig, er der en meget simpel forklaring på, hvorfor man pludselig har ændret estimatet til de ca. 20 mia. kr., lyder det fra afdelingschefen.

"Det er fordi, vi har fået indbetalingerne nu. Man kan godt vente med at indbetale skatten til 31. maj, men indbetaler man senere end i mandags (d. 24. februar, red.), så kommer der et rentetillæg oven i. Så normalt er det meget få justeringer, der kommer til de tal," siger han til FinansWatch.

Dermed er der ikke meget håb om oprejsning til de medarbejdere, der i december skød 22 mia. kr. forbi målet. Et skøn, som FinansWatch efter en rundspørge blandt de største pensionsselskaber, stillede sig tvivlende over for.

Svært pensionsår efterlader kæmpehul i statskassen

Forventede få tab på renteafdækning

Finansministeriet fastholdt dog i december, at tabene på blandt andet renteafdækning ville være begrænset, ligesom aktiegevinsterne ville være massive, hvorfor PAL-skatteindtægten skulle være reddet.

Derfor tror Finansministeriet på rekordhøj pensionsskat

"I denne forbindelse kan det bemærkes, at ca. 1/3 af pensionssektorens samlede portefølje udgøres af placeringer i aktier (svarende til ca. 1 billion kr.). Det kan i forlængelse heraf yderligere bemærkes, at der samlet set forventes at være et mindre negativt afkast på de rentefølsomme dele af pensionsselskabernes portefølje (dvs. primært obligationer og renteswaps)," skrev ministeriet i et svar til FinansWatch.

Alene ATP tabte i 2013 50 mia. kr. på renteafdækning. Det gav et skatteaktiv frem for en skattebetaling på 7,6 mia. kr. I 2012 bidrog ATP med 8,7 mia. kr. i PAL-skat.

Ifølge Lars Haagen Petersen vurderer man det forventede afkast ud fra tre komponenter: Selskabernes aktiebeholdning ved starten af året, deres obligationsbeholdning og deres beholdning af derivater. De store tab på renteafdækningen, som jo netop er derivater, burde derfor ikke være kommet så voldsomt bag på ministeriet.

Mere fra FinansWatch

Læs også

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs