FinansWatch

Nu napper Skat 43 mia. kr. fra pensionerne

Kæmpe skatteregning på vej til danskere med pensionsopsparing. Den årlige PAL-skat skal betales i disse dage.

Man skal holde godt øje med sine pensionskonti i disse dage. For hvis der pludselig mangler et større beløb, eller kontantkontoen er i minus, kan det skyldes, at pensionsselskabet eller banken har trukket skat af pensionsafkastet.

Skatten opkræves i disse dage frem til den 22. januar, og den opkræves uden varsel.

Den skat kaldes PAL-skatten og er normalt på 15 pct. I 2012 og 2013 er den midlertidigt hævet til 15,3 pct. Som den eneste skat opkræves den direkte af banken eller pensionsselskabet, og kunderne får ingen opgørelse, med mindre de beder om det.

Skat af afkast

PAL-skatten beregnes af afkastet på pensionen. Har man en firmapension, mærker man ikke umiddelbart, at den trækkes, men for de mange danskere med private pensioner, bliver den trukket direkte i den kontantkonto, man har i forbindelse med pensionen.

Da skatten blev introduceret, gav den anledning til mange misforståelser. Flere pengeinstitutter kontaktede kunderne og bad dem om at sælge værdipapirer, hvis der ikke var penge nok på kontoen. Men den praksis er ulovlig.

Hverken banker eller pensionsselskaber kan tvinge kunderne til at sælge værdipapirer. Går kontantkontoen i minus, behøver man ikke gøre noget, men betale en rente for underskuddet.

Højere rente

Renten svarer som udgangspunkt til den indlånsrente, der er på kontoen. Men den kan godt være højere. Det kræver dog, at banken eller pensionsselskabet skriftligt har gjort kunden opmærksom på, at der er et overtræk.

Skattemyndighederne blander sig ikke i, hvordan pengene kradses ind.

"Skat modtager ikke oplysninger på cpr.-niveau om den indbetalte PAL-skat for den enkelte person. Skat modtager udelukkende en samlet betaling og angivelse for pensionsinstituttet," hedder det i et skriftligt svar fra Skat til epn.dk.

Af samme grund nytter det ikke noget at henvende sig til Skat, hvis man vil have en opgørelse over, hvordan den er udregnet. Det kan der ellers være god grund til. PAL-skatten fungerer på den måde, at der skal ske en modregning i de år, hvor man har negativt afkast.

Læne sig tilbage

Skat kan altså læne sig tilbage og vente på, at selskaberne indbetaler pengene. Så er det op til selskaberne at kradse pengene ind hos kunderne.

Det er ikke småpenge, skatten tjener på PAL-skatten. I 2011 indbragte den ca. 38 mia. kr., og i år ventes den at indbringe 43 mia. kr. Det svarer til 2,4 pct. af BNP.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere