FinansWatch

Historisk rentefald sender danske pensioner ind i hidtil ukendt territorium

Det voldsomme fald i de lange renter betyder, at pensionsselskabernes forpligtelser over for kunderne stiger voldsomt, når de nu skal lægge negative renter ind i beregningerne for de næste 20 år af kundernes opsparinger. "Den perfekte storm," lyder det fra Vellivs direktør, der forudser en selvforstærkende effekt nedad på renterne.

Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

De rentefald, som Danmark og resten af Europa har været vidne til i den seneste tid skaber en helt ny og hidtil uprøvet situation for de danske pensionsselskaber.

"Så langt som vi har rentestatistik tilbage, så er det ikke set før i verdenshistorien. Det er en meget, meget usædvanlig historisk begivenhed, vi er vidne til," siger Ralf Magnussen, investeringsdirektør i AP Pension.

Siden årsskiftet har de lange renter taget et hidtil uset dyk. Samtlige danske og tyske statsobligationer – uanset løbetid – handles nu med negative renter. Når pensionselskaberne skal opgøre deres forpligtigelser skal de derfor regne med negative renter i hvert fald helt ud til 20-års punktet.

"En 200-års begivenhed"

Udviklingen rammer især den del af pensionsopsparingerne, der ligger i de såkaldte gennemsnitsrenteprodukter, hvor pensionsselskaberne har lovet kunderne en bestemt ydelse den dag de går på pension.

"Rentefaldet betyder, at når vi i dag opgør vores forpligtelser, så skal vi antage, at vi opnår negative afkast på vores investeringesportefølje hvert eneste år uden undtagelse i de næste 20 år," siger Hasse Jørgensen, adm. direktør i Sampension.

Hos Velliv kalder direktør Steen Michael Erichsen det for "den perfekte storm".

"Et rentefald i denne størrelse er noget, man i branchen har diskuteret som en 200 års begivenhed," siger han.

"Dette her er virkelig radikalt og voldsomt. Det betyder, at vores forpligtelser over for kunderne stiger voldsomt, når markedsrenten kommer væsentligt under vores ydelsesgarantier. Så dette her er selvfølgelig voldsomt for sektoren," siger Steen Michael Erichsen.

Han forudser, at presset kan stige yderligere.

"Sådan en situation, som den vi ser nu, kan også føre til store skvulp på aktiemarkederne, hvilket også kan stresse pensionsselskaberne på solvensen," siger Steen Michael Erichsen.

Yderligere pres på renterne

Han forudser samtidig yderligere pres på renterne.

"Det er klart, at jo mere renterne falder, jo mere er pensionssektoren i Danmark og resten af verden med til at forstærke udviklingen, fordi de skal ud og afdække de stigende forpligtelser. Derfor vil pensionssektoren isoleret set være medvirkende til at sætte renterne yderligere under nedadgående pres," siger han og tilføjer:

"Det er en helt særlig situation, som vel aldrig er set så voldsomt som i disse dage."

Gennemsnitsrenteprodukterne var indtil for 15 år siden det fremherskende pensionsprodukt at spare op i. Men selvom mange i dag sparer op i et markedsrenteprodukt, ligger over halvdelen af danskernes pensionsopsparinger i dag i gennemsnitsrenteprodukter, hvor pensionsselskaberne rammes af de stigende forpligtelser.

Der er forskel på, hvor meget de enkelte kunder er lovet i de såkaldte ydelsesgarantier. Nogle er lovet helt op til 4,5 pct. i gennemsnitligt årligt afkast, andre har fået garanti om lavere forrentninger eller en nulrente. Og endelig er der for andres vedkommende tale om ikke-garanterede ydelser, men selv her fører rentefaldet til stigende forpligelser.

Kommende ECB-chef ser lavere renter: "Vi skal overvåge bivirkninger" 

Spar Nord afventer ECB-beslutning før udmelding om negative renter 

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs