FinansWatch

Finansforbundet advarer mod krænkelseskultur: Overgreb kan drukne

#METOO I FINANSSEKTOREN: Arbejdspladsen er også et socialt fællesskab, hvor der skal være plads til at have det sjovt med hinanden – men også at sige fra, uden at der nødvendigvis er en krænker og en konflikt, lyder det fra Michael Budolfsen, næstformand i Finansforbundet. Han frygter, at krænkelseskulturen er ved at kamme over, så nogle sager om seksuel chikane vil drukne.

Michael Budolfsen, næstformand i Finansforbundet. | Foto: Finansforbundet

Kan et blik fra en kollega, et kompliment af ens påklædning eller en hånd på skulderen være seksuel chikane? Ja, hvis modtageren føler sig krænket.

Og så er det i princippet uden betydning om "handlingerne er udtryk for ubetænksomhed eller et decideret ønske om at krænke," lyder det i en ny vejledning fra fra Arbejdstilsynet om krænkende adfærd på arbejdspladsen, der samtidig anfører, at "det er personens oplevelse af de krænkende handlinger, der er central."

I Finansforbundet gennemførte man sidste år i kølvandet på den store #MeToo-bevægelse en undersøgelse blandt forbundets medlemmer. Den viste, at 2 pct. af forbundets medlemmer inden for de seneste tre år "har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed". Og netop formuleringen af spørgsmålet har været helt central, forklarer Michael Budolfsen.

"Der ligger i ordet chikane, at det er en ond hensigt eller en decideret intention. Seksuel chikane er meget afsenderrettet. Vi spurgte i en modtagervinkel, hvor modtagerne skulle fortælle, hvad de havde oplevet," siger han.  

Undersøgelsen viste samtidig, at i tre ud af fire tilfælde ophørte den uønskede opmærksomhed, hvis der blev sagt fra. Michael Budolfsen mener, at det viser, at mange seksuelle krænkelser i virkeligheden handler om at opfatte ting forskelligt.

"Det signalerer, at ikke alle "krænkere" er klar over, at der er nogen, der bliver krænket. Og hvis man ikke er klar over det, så fortsætter man bare," siger han.

Dog, påpeger næstformanden, er der de tilfælde, hvor krænkelsen foregår i ond tro, og der er der ikke så meget at rafle om.

"Det vil jeg slet ikke diskutere. Hvor der ikke er en gråzone, er det at sidestille med vold, og de personer skal forfølges og straffes," siger han.

Ikke vant til kindskysseri

Den store udfordring med seksuelle krænkelser er netop, at mange tilfælde vil være i en gråzone, hvor det handler om, at personer på en arbejdsplads vil have forskellige grænser, lyder det fra Michael Budolfsen. Og det handler ikke kun om det talte ord, men også fysisk berøring, tilføjer han.

"Jeg er selv fra Nordjylland, og når man kommer fra Jylland og begynder at arbejde på Sjælland, finder man ud af, at der er den der krammekultur. Så du kan komme ind som ny på en arbejdsplads, og så bliver du krammet på. Er det så en krænkelse?" spørger han retorisk og tilføjer, at det måske for mange kan være grænseoverskridende.

Når jeg skal møde en italiensk kollega, skal jeg også lige vænne mig til det med kindkysseriet. Det har vi nu aldrig brugt i Brønderslev

Michael Budolfsen, næstformand i Finansforbundet

"I forhold til Arbejdstilsynets nye bekendtgørelse er det helt klart, at jeg kan rejse en krænkelsessag," tilføjer han.

Michael Budolfsen har også selv oplevet at blive udfordret i sit arbejde som præsident for den europæiske finansforbund.

"Når jeg skal møde en italiensk kollega, skal jeg også lige vænne mig til det med kindkysseriet. Det har vi nu aldrig brugt i Brønderslev," siger næstformanden.

Han nævner også et eksempel fra Finansforbundet, hvor et medlem havde komplimenteret en medarbejders kjole. Kvinden opfattede det som en seksuel tilnærmelse og klagede til ledelsen. Ifølge Michael Budolfsen fik afsenderen af komplimentet "en halv advarsel".

"Det er også enormt krænkende pludselig at blive udskreget som krænker. Det var åbenlyst, at modtageren syntes, det var krænkende, men vi skal også have et sprog på en arbejdsplads, hvor vi kan håndtere det mellem os," siger han og pointerer, at selvom der har fundet en krænkelse sted, behøver det ikke samtidig betyde, at der rent faktisk også er en krænker.

"Jeg skal som medarbejder eller kollega have ret til at sige, at det her bryder jeg mig ikke om, uden at det samtidig betyder, at jeg siger til dig "du har krænket mig", siger Michael Budolfsen.

Arbejdsplads er et socialt fællesskab

I førnævnte tilfælde, hvor en mandlig medarbejder havde givet en kvindelig medarbejder et kompliment, endte det med, at manden fremover kun talte om 100 pct. faglige ting og holdt sig til alt, der var arbejdsrelateret. Michael Budolfsen synes, at det vil være en uheldig udvikling, hvis alle går og passer sig selv af frygt for at komme til at træde nogen over tæerne.

"Det er jo frygteligt. Vi ved jo allesammen, at det, der sker på en arbejdsplads, også er et socialt fællesskab. Mange er sammen med kollegaerne mere end sin egen familie. Så når du ikke kan betragte det som et socialt fællesskab længere, er det enormt belastende," siger han.

Lige nu fylder den her krænkelseskultur så meget, at dem der virkelig har været udsat for overgreb, nærmest drukner i "nu var der en, der kiggede på mig, og nu er jeg krænket, og nu er der en, der sagde det, så nu er jeg også krænket

Michael Budolfsen, næstformand i Finansforbundet

Krænkelseskultur fylder

Michael Budolfsen advarer mod, at pendulet svinger over til, at "den, der er krænket, altid har ret." Og selvom han kalder #MeToo for super god og åbenlys nødvendig, så kan han frygte, at udviklingen er ved at kamme over.

"Lige nu fylder den her krænkelseskultur så meget, at dem der virkelig har været udsat for overgreb, nærmest drukner i "nu var der en, der kiggede på mig, og nu er jeg krænket, og nu er der en, der sagde det, så nu er jeg også krænket," siger Michael Budolfsen.

Derfor opfordrer han også til dialog på arbejdspladserne, så der bliver skabt en kultur, hvor en tydelig ledelse gør det klart, hvad der er acceptabel og hvad der ikke er, men hvor medarbejderne også kan sige fra, hvis de oplever en grænse blive overskredet, uden at nogen nødvendigvis bliver udråbt som krænker, eller der opstår en stor konflikt.

"Der skal være en balance i, at vi skal kunne være på arbejdspladsen og have det sjovt sammen, samtidig med at det er legitimt for dem, der synes, at noget er ubehageligt kan sige, at det er noget, de ikke bryder sig om," pointerer Michael Budolfsen.

Finansbranchen sætter spot på seksuelle krænkelser

Nyt værktøj får flere til at stå frem og fortælle om seksuel chikane i Nordea

Dansk finanskvinde involveret i opsigtsvækkende sag om sexchikane i London 

Mere fra FinansWatch

Dansk robotrådgiver nedjusterer forventninger

Både hvad angår AUM, antal kunder og omsætning justerer robotrådgiveren Nord Investments nu sine forventninger i den forkerte retning. Årsagen skal findes i de usikre markeder og en faldende investeringslyst, lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs