FinansWatch

Startup satser på grønt pensionsalternativ: "Vi vil presse citronen så meget vi kan"

Det unge fintechfirma Matter laver grønne pensionsalternativer til klimabevidste opsparere og virksomheder i samarbejde med Skandia. Stifterne ser kunderne som "moderne idealister" og vil vise danskere, hvor meget CO2 de kan spare verden for ved at investere bæredygtigt.

(Til højre) Niels Fibæk-Jensen, direktør og stifter af Matter. Er tidligere medarbejder ved den danske FN-mission i New York. (Til venstre) Emil Stigsgaard Fuglsang, medstifter af Matter, tidligere management konsulent hos Red Associates og Qvartz. | Foto: PR

Mange forbrugere er opmærksomme på, at man kan præge verden i en mere bæredygtig retning via pengepungen, og det vil iværksætterne Niels Fibæk-Jensen og Emil Stigsgaard Fuglsang udnytte.

I 2017 stiftede de fintechselskabet Matter Pension, som tilbyder et grønt pensionsalternativ, og sidste sommer indgik de et partnerskab med Skandia Pension, der senere er blevet overtaget af AP Pension.

"Det er gået op for folk, at man kan tage ret mange beslutninger med sin pengepung. Man kan træffe valg som at købe genbrugstøj og økologi, og så kan man også vælge at investere sin pensionsopsparing mere bæredygtigt," siger Emil Stigsgaard Fuglsang, da FinansWatch møder de to stiftere.

Matter Pension er dermed en del af en trend om fokus på bæredygtighed, som har fyldt meget i investeringsmiljøet i de seneste år, hvor pensionsselskaber og kapitalforvaltere kæmper om kundernes gunst ved at "forgrønne" deres produkter.

"Problemet med pension er, at det er "ude af syne, ude af sind". Vi vil gerne finde en måde at aktivere folk omkring deres pensionsopsparinger og gøre det håndgribeligt," siger Niels Fibæk-Jensen, der i øvrigt er havnet på Forbes' liste over ti europæere i finansverdenen under 30 år, der har gjort størst indtryk i 2018.

Presser citronen

Matter laver i dag grønne pensionsløsninger til omkring 50-100 kunder, det er primært yngre kunder. Stifterne ser kunderne som "moderne idealister," der for eksempel går op i økologi.

Selskabet har også en del kunder med et professionelt forhold til bæredygtighed som ingeniører og klimaforskere, fortæller stifterne, der netop begyndt at tilbyde pensionsløsninger til firmaer.

Niels Fibæk-Jensen og Emil Stigsgaard Fuglsang fik selv ideen til Matter, da de mente, der var behov for et grønnere pensionsalternativ til de opsparere, der gerne vil investere grønt, men som ikke selv har forstand på investeringer.

FinansWatch har tidligere kunne fortælle, at flere større pensionskasser ikke tilbyder grønne investeringsprofiler til klimabevidste kunder.

"Der er mange pensionskasser, der siges at have en grøn profil, men som for eksempel stadig investerer i kul og olie," siger Niels Fibæk-Jensen.

Ifølge Matter investerer selskabet sammen med Skandia ikke i nogen af delene.

"Vi vil definere ansvarlighed ud fra noget konkret. Derfor siger vi: Ingen fossile brændstoffer og ingen våben. Vi sorterer en fond fra, hvis der bare er et selskab, der ejer og udvinder fossile brændstofreserver - det gælder også kul og gas," siger Niels Fibæk-Jensen og tilføjer:

"Vi vil gerne presse citronen, så meget vi kan, og stadig kunne lave en portefølje, som hænger afkastmæssigt sammen," siger Niels Fibæk-Jensen.

Matter Pensions fond, som samler pensionsopsparernes midler, blev først sat i søen i december 2018, og det giver derfor ikke mening at sammenligne afkast med andre selskaber. Niels Fibæk-Jensen mener dog grundlæggende, at de seneste års research på området viser, at det at investere grønt ikke har givet dårlige afkast, og at hvis udviklingen fortsætte, er det ikke relevant at investere i olie og gas, siger han.

Mange ting at tage højde for

Matter har bygget sin egen software og screener for uønskede investeringer ved hjælp af algoritmer. Sammen med Skandia har Matter en "bæredygtig portefølje," som består af ETF’er, som er passive investeringsfonde.

Lige nu screener fintechvirksomheden for omkring 35 forskellige bæredygtighedskriterier – både positive og negative. Det vil på den ene side sige virksomheder, der fremmer bæredygtighed, mens for eksempel brud på menneskerettigheder, fossile brændstoffer og tobak bliver sorteret fra.

Men der er mange elementer at tage højde for, og det er en udfordring at forholde sig til alle, fortæller stifterne.

For eksempel er der nogle fonde, der udmærker sig på ligestilling. Men samme fonde inkluderer atomvåben, fortæller Niels Fibæk-Jensen. Derfor vælger Matter sådan en fond fra.

Et område som skattely screener Matter endnu ikke for, fortæller direktøren:

"Vi vil rigtig gerne screene for en ting som skattely, bonusser til topchefer osv. Det bliver næste skridt på listen."

"Jo flere selskaber, som begynder at opføre sig mere bæredygtigt, jo flere nye parametre kan vi sætte på, og jo mere kan vi screene for. Forhåbentligt kommer der flere selskaber, vi kan investere i over tid," siger Emil Stigsgaard Fuglsang.

I begyndelsen af 2019 udvikler Matter Pension desuden en app, der skal give kunderne et visuelt overblik over deres pensionsopsparinger, og hvor meget CO2 investeringerne har været med til at spare sammenlignet med en gennemsnitlig pensionsopsparing. 

Skandia går sammen med fintech-virksomhed om bæredygtige pensioner

Danske privatinvestorer prioriterer afskaffelse af børnearbejde højest

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs