FinansWatch

Skatter og afgifter stiger 5 mia. kr.

Regeringen og Enhedslisten er blevet enige om at hæve skatter og afgifter både i 2012 og 2013.

I 2012 hæves skatter og afgifter med knap 5 mia. kr. Det beløb stiger i 2013 til 7,5 mia. kr.

Pengene skal bruges til at finansiere de øgede offentlige udgifter, som regeringen og Enhedslisten er blevet enige om at anvende bl.a. for at få flere i arbejde og flere i uddannelse.

"Vi hæver nu en række skatter og afgifter, hvor hver eneste ændring har et formål. Der er tale om målrettede og kloge omlægninger, der sikrer, at danskerne får mere sundhed og miljø og mindre fryns og besvær," siger skatteminister Thor Möger Pedersen (SF).

Det er dog kun delvist samme begrundelse, finansminister Bjarne Corydon giver for at hæve skatter og afgifter med 5 mia. kr.. Bjarne Corydon giver også den tidligere regering en del af skylden for de nye skatter og afgifter.

I en pressemeddelelse fra Finansministeriet fremgår det, at de 5 mia. kr. i ekstra skatter og afgifter skal bruges til øget velfærd "og til at lukke de huller i regnskabet, som VK-regeringen har efterladt".

Bjarne Corydon udtaler i pressemeddelelsen: "Jeg er tilfreds med, at Enhedslisten og regeringen er enige om at finde 5 mia. kroner i skatter og afgifter, så vi med en ansvarlig finansiering kan komme videre med at forbedre velfærden, og komme af med de ubetalte regninger efterladt af VKO".

"Ubetalte regninger" - eller underskuddet på det offentlige budget - bliver dog endnu større under den nye regerings finanslov: Ifølge den nye regerings egen prognose stiger det offentlige underskud fra 67 mia. kr. i år til 95 mia. kr. næste år.

Dyrere at være dansker

Regeringen og Enhedslisten hæver bl.a. afgifter på cigaretter, hvor en pakke bliver 3 kr. dyrere. Der kommer også afgifter på usunde sukkerholdige fødevarer som øl og vin, sodavand, chokolade, slik og is.

Skattefriheden for arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer forsvinder. Det samme gør skattebegunstigelsen af medarbejderaktier.

Der kommer øget afgift på danskernes forurening af luften. Og punktafgifter på visse varer og vægtafgift på biler hæves både i 2012 og 2013.

Samlet øges de forbrugsafgifter, danskerne betaler, med 2,17 mia. kr. i 2012

Mindre fradrag for pensionsopsparing

Danskerne får også færre fradrag.

Regeringen og Enhedslisten henter 1,9 mia. kr. i øget skatteindtægter ved at sænke loftet over indbetalinger på ratepensioner fra de nuværende 100.000 kr. til til 55.000 kr..

Beskatningen af pensioner øges yderligere ved, at fradraget for formueforvaltning i pensionsordninger fjernes, hvilket vil give staten 390 mio. kr. ekstra.

Endvidere kommer der fra 2013 afgift på husstandsomdelte reklamer.

Øget beskatning af erhvervslivet

Virksomhederne går heller ikke fri for direkte afgifter. Der indføres en ny arbejdsskadeafgift. Og selskabsbeskatningen øges fra 2013 ved at stramme eksisterene fradrag og lempelser for multinationale selskaber.

Der indføres også en lønsumsafgift på aktieaflønning i den finansielle sektor.

Det giver en ekstraindtægt til staten på 195 mio. kr. i 2012 og på 1,035 mia. kr. i 2013.

Også lempelser

I tallene for, hvor meget skatter og afgifter stiger, er der modregnet for de lempelser til visse dele af befolkningen, regeringen og Enhedslisten også er blevet enige om:

Lave indkomster skal kompenseres for nogle af skattestigningerne, og der indføres derfor fra 2013 en supplerende skattefri grøn check på 280 kr. årligt til voksne personer med en indkomst på højest 212.000 kr. Den samlede grønne check til personer med lav indkomst hæves dermed fra de nuværende 1.300 kr. årligt til 1.580 kr.

Multimediaskatten afskaffes, og der indføres i stedet en fast beskatning af fri telefon på 2.500 kr. med ægtefællerabat svarende til de nuværende regler i multimedieskatten.

Sort arbejde

Regeringen vil fremlægge lovforslag på et senere tidspunkt i denne folketingssamling om en række både lempelser og stramninger i forhold til sort arbejde.

"Vi har haft et tillidsfuldt og konstruktivt forhandlingsforløb. Og når vi er enige om at tage ansvar for at hæve skatter og afgifter, så siger det også sig selv, at vi skal være enige om, hvad pengene skal anvendes til," siger skatteminister Thor Möger Pedersen.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs