FinansWatch

Efterlønsmilliarder får ikke den store effekt

Økonomer forventer kun et mindre opsving i forbruget, når efterlønsbidraget bliver stillet til rådighed til januar.

Til januar får forbrugerne lidt dybere lommer, når efterlønsmidlerne bliver udbetalt. I alt regner Finansministeriet med, at 17 mia. kr. bliver udbetalt, men det kommer ifølge økonomerne ikke til at sætte en forbrugsfest i gang.

"De penge, man får til januar, lander lidt i et sort hul. Sådan som forbrugerne tér sig i øjeblikket, tror jeg på en relativt lille effekt. I bedste fald kan det godt gå hen og afbøde det, som kan blive et voldsomt fald i privatforbruget," siger Michael H. Stæhr, chefanalytiker i Sydbank til Børsen.

Stor usikkerhed

Netop derfor mener analytikeren, at udbetalingen vil have en forbrugseffekt på kun omkring 5 mia. kr. I Nykredit forventer seniorøkonom Tore Stramer også en forbrugseffekt på omkring 5 mia. kr., mens Danske Banks cheføkonom Steen Bocians bud på 8-9 mia. kr. er lidt mere optimistisk.

Der er dog store usikkerheder forbundet med udfaldet af udbetalingen ifølge Frederik I. Pedersen, der er cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, men han forventer en forbrugseffekt i omegnen 6-7 mia. kr.

"Efterlønsordningen er en pensionsordning i højere grad end SP-ordningen. Derfor er spørgsmålet, om pengene ikke bare sættes ind på en anden pensionsordning i stedet for at blive omsat til forbrug," siger han til Børsen.

 

 

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs