FinansWatch

Brancheforening vil gøre op med ældgammel forsikringsafgift

Statens nuværende stempelafgift er dyr at administrere og svær at forklare, mener Forsikring og Pension, der foreslår en omlægning af afgiften.

Brancheforeningen Forsikring og Pension vil sende den afgift, som danskerne betaler, hvis de for eksempel flytter deres forsikring, på pension.

Afgiften, der blev indført i 1657 som en midlertidig foranstaltning til finansiering af krigen mod Sverige, bliver af brancheforeningen betegnet som både forældet, dyr at administrere, svær at forklare forbrugerne og konkurrencehæmmende.

I stedet for at danskerne skal betale stempelafgiften hver gang de køber nye forsikringer eller flytter til et andet forsikringsselskab, forslår brancheforeningen, at man omlægger afgiften fra at være en engangsbetaling til at være en afgift, der løbende betales som en fast procentdel af den samlede årlige præmie.

Det skal sikre, at staten fortsat får den indtægt på ca. 350 mio. kr., som man i dag får i kassen via stempelafgiften.

Styrker konkurrencen

”Resultatet er en ordning, der er til at forstå for forbrugerne, den er billigere at administrere – både for staten og for selskaberne, og den gør det billigere at skifte forsikringsselskab, hvilket styrker konkurrencen på markedet,” siger vicedirektør i Forsikring og Pension, Carsten Andersen.

Ifølge Forsikring og Pension ville den tidligere regering gerne gennemføre justeringer af stempelafgiftsloven, men ville på grund af skattestoppet ikke lave noget grundlæggende om. Carsten Andersen håber, at den nye regering er klar til at gøre op med den gamle lov.

”Heldigvis har vi tiltro til, at den nye regering er med på, at der ikke skal brændes penge af på at videreføre en forældet afgift, når man kan få en ny til samme pris,” siger han.

I dag betaler man stempelafgift i forbindelse med en ny forsikringsaftale, når præmien eller dækningssummen på en eksisterende aftale forhøjes, og når forsikringen flyttes fra et selskab til et andet. Afgiften beregnes enten af første års præmie eller af forsikringssummen, efter hvad der er billigst for kunden.

Mere fra FinansWatch

Lars Rohdes svanesang: Banker skal være forsigtige med udbytte

De danske banker bør passe på med at udbetale udbytte og lave aktietilbagekøb, opfordrer Nationalbank-direktør Lars Rohde på sit sidste årsmøde i interesseorganisationen Finans Danmark. Med udsigt til højere tab skal bankerne sikre et robust kapitalgrundlag.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs