FinansWatch

Pensionsselskaber tager risiko for nedgradering med ro

Moody's har indtil videre bevaret sin Aaa-rating på USA, men selvom det skulle ende med en nedgradering fra et eller flere kreditbureauer, tager man det med ophøjet ro hos Danica, AP Pension og PFA.

Foto: /ritzau/AP/RICHARD DREW/Arkiv

Risikoen for en nedgradering truer stadig i USA, selvom Moody's indtil videre har valgt at bevare sin Aaa-rating for landet.

Men det giver ikke investeringcheferne hos hverken Danica, PFA eller AP Pension sved på panden. Hos de to første selskaber er man nemlig kun meget lidt eksponeret mod amerikanske statsobligationer, og i AP Pension melder man helt hus forbi.

”Vi ligger ikke tungt eksponeret mod USA. Vi har en stor portefølje, og dermed har vi også en spredt portefølje med blandt andet amerikanske statsobligationer, men langt hovedparten af vores obligationsbeholdning er danske, så vi har ikke fundet anledning til at ændre den måde, vi har investeret på. Vi tror, at amerikanske statsobligationer også vil klare sig pænt efter en downgrading” siger investeringschef i PFA Henrik Henriksen, der tidligere har sagt, at der ikke er noget alternativ til amerikanske statsobligationer.

Ramt af faldende aktier

I Danica har man kun få amerikanske statsobligationer, oplyser investeringschefen.

”Vi har meget, meget lidt,” siger Peter Lindegaard, der dog peger på, at pensionsselskabet – lige som alle andre – bliver ramt, hvis en nedgradering får aktiemarkedet til at dykke.

”Man diskuterer mest, hvad reaktionen vil være på aktiemarkedet. Vi har selvfølgelig aktieinvesteringer i vores pensionsprodukter, så det er den vej rundt, vi kan blive ramt, fordi der kommer usikkerhed. Så det er ikke så meget på grund af direkte eksponering mod amerikanske statsobligationer, for der har vi meget lidt,” siger han.

Ikke en krone

Han kalder den aftale, de amerikanske politikere indgik omkring USA's gældloft et skridt mod et mere stabilt aktiemarked, selv om den ikke er løsningen på landets gældsproblematik.

”Aftalen er vigtig set med en pensionskundes øjne. Det tydeliggøres bedst ved at tænke på alternativet til en amerikansk aftale. Var aftalen ikke kommet i hus, så ville konsekvenserne være vidtrækkende og en amerikansk statsbankerot ville have haft meget negative påvirkninger på aktiemarkedet og dermed også været ugunstig for pensionskunderne. Aftalen kan som helhed være et skridt mod et mere stabilt finansmarked,” siger han.

Hos AP Pension flytter det ”ikke en krone,” lyder det fra adm. direktør Søren Dal Thomsen, der oplyser, at man ikke har investeret i amerikanske statsobligationer.

PFA: Intet alternativ til amerikanske obligationer

AP Pension: Markedet forberedt på nedgradering

USA's udsigter sat på negativ af Moody's

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs