FinansWatch

Forbrugerrådet: Uetiske selskaber skal frem i lyset

Landets pensionsselskaber bør offentliggøre, hvilke virksomheder de af etiske årsager ikke investerer i, mener Forbrugerrådet.

De danske pensionsselskaber bør lægge listerne over virksomheder, de af etiske årsager ikke investerer i, frem.

Det mener afdelingschef i Forbrugerrådet Vagn Jelsøe.

Han peger på, at pensionsselskaberne har et ansvar for at gøre danskernes pension så åben og konkret som muligt.

”Det er ikke nok, at pensionsselskaberne redegør for, hvilke principper de følger, for det bliver meget let nogle abstrakte ord om, at de tager hensyn til miljøet, sociale forhold og menneskerettigheder. Vi er nødt til at se, hvad facit af de principper er. Derfor er det vigtigt at vise, hvem man har på eksklusionslisterne,” siger Vagn Jelsøe.

I skjul

En rundtur i det danske pensionslandskab viser dog, at det langt fra er alle, der lægger listerne frem. Sampension, Topdanmark, AP Pension og PKA er blandt de selskaber, der har valgt ikke at offentlige hvilke virksomheder, de af etiske årsager holder investeringskronerne fra, men det hænger meget dårligt sammen med branchens kamp for åbenhed, mener Vagn Jelsøe.

”Man må sige, at pensionsselskaberne har en vare, som det ikke er alle deres kunder, der interesserer sig for detaljerne i – det gælder både for eksempel omkostningsniveau og de principper, der ligger omkring investeringerne. Der, mener jeg, at pensionsselskaberne selv har et ansvar for at skabe grundlaget for, at vi overhovedet vil interessere os for det,” siger han.

Chokolade eller pension

Han mener ikke, at pensionen adskiller sig fra andre produkter, man for eksempel køber i supermarkedet.

”Det er vigtigt for rigtig mange af os, når vi køber en vare, hvad enten det er chokolade eller pension, at vi føler, vi kan have samvittigheden i orden, og derfor er det vigtigt, når vi beslutter, hvor vi skal anbringe vores penge, at vi kan være sikre på, at investeringerne er i orden,” siger han.

Unipension er af de selskaber, der har valgt at offentliggøre listen.

Samlet hele

”Du skal se vores ESG-aktiviteter (Environmental, social og governance, red.) som et samlet hele, hvor vi har nogle retningslinjer, som vi ønsker at investere efter, og her er det en naturlig del af det samlede arbejde at lægge listen frem. Det gør vi for at være transparente og for at vise, at vi agerer, som vi siger,” siger investeringschef Niels Erik Petersen.

”Det er vores opfattelse, at det er noget, der er vigtigt for mange af vores medlemmer, og derfor er det også information, vi har valgt at lægge på vores hjemmeside,” siger han.

Burde alle selskaber lægge informationerne frem?

”Der er forskellige tilgange til det, men for os er det her det rigtige,” siger han.

Pensionsselskaber skjuler uetiske selskaber

Pensionsselskaber holder på Murdoch-aktier

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs