FinansWatch

Venturefonde raser mod pensionskassernes Vækstkapital

Den danske venturebranche mener, at politikerne og pensionskasserne med Vækstkapital undergraver markedskræfterne og hæmmer langsigtet dansk vækst.

Dagbladet Børsen skriver, at topfolkene i den danske venturebranche er stærkt utilfredse med oprettelsen af Vækstkapital, som på flere fronter skader. Dels er de private venturefonde utilfredse med, at de nu skal kæmpe med en statslig pengetank om de bedste investeringer. Og samtidig er det holdningen, at Vækstkapital også på lang sigt er med til at bremse den naturlige udvikling af en sund, selvfinansierende venturebranche herhjemme.

”Dansk Vækstkapital er ikke det, der skaber et selvbærende marked. Det er ikke venture, som pensionskasserne her investerer i, det er en statsobligation,” siger Gregers Kronborg, partner i ventureselskabet Northzone og samtidig næstformand i DVCA, der er brancheorganisation for de kapitalfonde og ventureselskaber, som agerer i Danmark.

Ny sten i skoen

I mange år har de privat-finansierede venturefonde kæmpet mod Vækstfonden, som er en statslig venturefond. Nu kommer så Vækstkapital som endnu en sten i skoen.

”Hvis man skal bygge et marked, der er bæredygtigt, skal man have nogle rammebetingelser, så investorerne kan tjene penge. Så kommer pengene af sig selv. Det man gør her, giver godt nok en startbane, men når de penge er brugt op, er man tilbage, hvor man startede,” siger Kronborg til Børsen.

Også Thomas Weilby Knudsen, der står i spidsen for Northcap Partners, en anden venturefond, er bekymret på branchens vegne i forbindelse med Vækstkapitals opståen.

”Vores oplevelse er, at de fleste pensionskasser ser Dansk Vækstkapital, som det, de vil gøre i forhold til venture. Så de sender bare venturefondene videre til Dansk Vækstkapital,” siger Thomas Weilby Knudsen, der er partner i Northcap Partners, som netop har været ude og rejse penge.

Ingen dokumentation

Men både pensionskasserne og formanden for Danske Vækstkapital, Lars Nørby Johansen, afviser kritikken.

”Jeg kan godt forstå den mistanke, du nævner, men der er ingen dokumentation for, at pensionskasserne investerer mindre i venture, efter at man har samlet sig i Dansk Vækstkapital,” siger Lars Nørby Johansen, der er formand for Dansk Vækstkapital, og som tværtimod har en forhåbning om, at det vil gå modsat, så pensionsselskabernes appetit på venture vil stige.

Vejen banet for Dansk Vækstkapital

Danica klar med halv milliard til vækst

PFA smider halv milliard i vækst

Pensionsmilliarder investeringsklare til sommer

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs