FinansWatch

Skattereform giver renæssance til livsvarig pension

Regeringens loft på indbetalinger til ratepension får pensionskunderne til at indbetale mere til den livsvarige livrente. Danica har oplevet en fordobling.

Foto: ESKESTAD MIK

På tordag er det sidste frist for danskerne til at optimere pensionsopsparing og skattefradrag. Hvor pengene tidligere er væltet ind på ratepensionerne, betyder regeringens skattereform nu et markant løft til den livsvarige livrente. Både Danica og PFA melder om et boom i indbetalingerne til den livsvarige pension.

Hos Danica er andelen af indbetalinger til ratepension faldet fra 73 pct. i 2009 til 68 pct. i 2010, men til gengæld er indbetalingerne til den livsvarige steget fra 7 til 13 pct. af samtlige indbetalinger. For de 20-25.000 kunder, der betaler mere end 100.000 i pension, har Danica lavet en standardløsning, hvor den indbetaling, der overstiger 100.000, bliver indbetalt ind på en livsvarig pension.

”Til og med tredje kvartal havde vi en fremgang i samtlige indbetalinger på fem pct. i Danmark, men hvis du ser på andelen af de forskellige produkter, har der været en mindre tilbagegang i ratepensionen hos os, men den er blevet mere end modsvaret af en stigning i den livsvarige pension,” siger cheføkonom i Danica, Jens Christian Nielsen.

Udvikling vil fortsætte

Hos PFA oplever man den samme tendens.

”Det, vi har oplevet, er, at dem, der tidligere betalte mere end 100.000 til ratepension, er flyttet over til livspension," siger Peter Rosenlind-Nissen, salgsdirektør i PFA.

"Det hænger meget sammen med, at du er tvunget til at betale en vis procentdel ind via dit ansættelsesforhold,” siger han og peger på, at PFA har brugt meget tid på at rådgive kunderne om den livsvarige pension.

Peter Rosenlind-Nissen har ikke de endelig tal, men til og med oktober 2010 var andelen af indbetalinger til livspensioner i PFA steget med 23 pct.

Udvikling fortsætter

Både hos Danica og PFA forventer man, at udviklingen med de stigende indbetalinger til livsrentepensionen vil fortsætte.

”Vi har set allerede nu, at det er dobbelt så mange, der indbetaler til en livsvarig pension end for bare et år siden, og jeg tror, det vil fortsætte, uden at jeg kan sætte tal på,” siger Jens Christian Nielsen.

Peter Rosenlind-Nielsen er enig:

”Det er meget skattereglen, der styrer det her. Livsrenten kom først for alvor i spil i forbindelse med skattereformen”, siger han og peger på, at væksten i indbetalingerne til livrenten markerer en renæssance for et produkt, der især var populært i 60erne og 70erne.

Hos bankerne mærker man for alvor skattereformens konsekvenser. Over for DR vurderer Jyske Bank således, at indbetalingerne til ratepension i 2010 er faldet med mellem 40 og 45 pct. Læs mere her:

Stort fald i indbetalinger til pension

Mere fra FinansWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs