FinansWatch

PAL-skat redder statens budget

Årets skat på pensionsafkast ender på mindst 42 mia. kr. sender 14 uventede milliarder i den slunkne statskasse.

En enorm julegave rammer snart Skatteministeriet. 42 mia. kr. vil vælte ind i statskassen fra alle de danskere, der sparer op til pension. Det er 14 mia. kr. mere end Finansministeriets skøn i august og hele 30 mia. kr. mere end regeringens forventning fra januar, viser et notat fra Finansministeriet.

Pengene kommer fra pensionsopsparerne. De betaler 15 pct. i skat af deres gevinst, den såkaldte PAL -skat. I år har afkastet været historisk højt, og det er godt nyt for statskassen.

En stor overraskelse

»Det er en stor overraskelse for mig. Det giver frihed til at fastholde det økonomiske opsving og friholde forskningen og uddannelsessektoren for de besparelser, som er vedtaget med regeringens genopretningsplan,« siger Svend Erik Hougaard Jensen, professor i økonomi på handelshøjskolen i København, CBS.

Han understreger, at større reformer stadig er nødvendige for at sikre de offentlige fi-nanser på lang sigt.

For at leve op til den økonomiske henstilling fra EU vedtog regeringen før sommerferien en genopretningsplan, som skal styrke statskassen med 24 mia. kr. over en tre-årig periode. På det tidspunkt regnede man med, at PAL -skatten ville indbringe ca. 18 mia. kr. Nu er der ifølge nogle økonomer og politikere pludselig råd til at annullere planen.

»Der er ikke længere grund til at stramme lige så hårdt op på de offentlige finanser i 2011, for med de nye tal ser det ud til, at vi vil opfylde kravene fra EU længe før ventet,« siger Martin Madsen, chefanalytiker i AE-Rådet.

Engangsindtægter

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) glæder sig over den store ekstra skatteindtægt, men vil fastholde genopretningsplanen.

»Det er et større beløb, end jeg havde forventet, men det er en engangsindtægt, og derfor har vi stadig en økonomisk udfordring foran os,« siger han.

De mange mia. kr. har dog skabt gavehumør blandt politikerne på Christiansborg.

»Det kommer bag på mig, at der pludselig kommer så mange penge. Mit ønske at sænke skatten,« siger Henriette Kjær, politisk ordfører for De Konservative.

Socialdemokraterne giver hellere pengene til kommunerne.

»Det er en rigtig god julegave, som giver mulighed for at holde vores plan om vækst i kommunerne,« siger skatteordfører Nick Hækkerup.

Mere fra FinansWatch

PFA bygger Danmarks højeste træhus

På samme måde som en Formel 1-bil agerer prøveklud for teknologi til fremtidens personbiler, skal kontorbyggeriet ”Træ” i Aarhus vise vejen frem for klimavenlige byggeløsninger, siger ejendomsdirektør Michael Bruhn fra PFA. Byggeriet omfatter et træhus på 20 etager.

Læs også

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs