FinansWatch

Straffesag om ulovlig overvågning

Anklagemyndigheden har lagt sag an mod Topdanmark og seks ansatte for ulovlig overvågning.

Der bliver nu rejst en straffesag mod Topdanmark, som ifølge anklagemyndigheden ulovligt har overvåget en forsikringskunde.

Selskabet risikerer en bøde, mens de seks anklagede medarbejdere risikerer bøder eller fængsel i op til seks måneder.

»Jeg kan bekræfte, at der kommer en straffesag, men der er endnu ikke berammet et retsmøde,« siger politiadvokat Helle Just Christensen, Nordsjællands Politi.

Principiel sag


Det er første gang, at domstolene skal tage stilling til sådan en sag. Ifølge Datatilsynet - som også behandler sagen - er den meget principiel og vil afklare, hvor langt et forsikringsselskab må gå.

Under anklage er de ansatte, som traf beslutningen om at overvåge, og de tre skadeinspektører, som i praksis gennemførte den.

Topdanmarks skadedirektør, Ole Rasmussen, vil ikke forholde sig til sagen og ej heller svare på, om han er tiltalt. I stedet henviser han til selskabets kommunikationschef.

»Vi mener, at vi ikke har overtrådt loven, og vi har begæret navneforbud for at beskytte medarbejderne,« siger Jens Langergaard, kommunikationschef i Topdanmark.

Kunde overvåget


Sagen handler om overvågningen af Kamilla Skjernov, som efter en ulykke mistede erhvervsevnen og derfor har udsigt til en erstatning på flere mio. kr. Topdanmark sendte videomaterialet fra overvågningen til Arbejdsskadestyrelsen, mens sagen blev behandlet.

»Arbejdsskadestyrelsen har valgt at se bort fra videomaterialet, og styrelsen har fastslået, at jeg er berettiget til en erstatning på baggrund af de fyldestgørende lægelige oplysninger i sagen,« siger Kamilla Skjernov, som er glad for, at politiet har taget sagen alvorligt.

»Det har været rigtig groft. Det er galt nok at blive overvåget på gaden, men det er ubeskriveligt krænkende at blive overvåget i situationer, hvor man tror, at man er privat,« siger Kamilla Skjernov, som skal vidne i sagen.

Såfremt retten i Helsingør ender med at finde Topdanmark og de anklagede skyldige, bør politiet interessere sig for selskabets advokat, mener hun.

Optagelser sendt videre


»En af selskabets advokater har videresendt optagelserne til Arbejdsskadestyrelsen, og det må være politiets opgave at afdække, om det er lovligt,« siger hun.

Ifølge Topdanmark har sagen ikke givet anledning til at ændre på procedurerne for overvågning, men de er af andre årsager blevet strammet op de senere år.

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs