FinansWatch

Kritik af PKA's OPP-aftale med Region Midtjylland

PKA's offentlig-private partnerskab med Region Midtjylland som blandt andet omfatter opførelsen af et nyt psykiatrisk hospital og en grund i Risskov, hvor det nuværende psykiatriske hospital ligger, møder nu kritik.

Foto: Ida Munch/ritzau

Pensionskassen PKA er lige nu i færd med at opføre et nyt psykatrisk hospital i Skejby ved Aarhus, som del af landets største offentlig-private partnerskab. Det sker efter aftale med Region Midtjylland, som ifølge kritikere solgte grunden i Riiskov, hvor det nuværende psykiatriske hospital ligger, for billigt til pensionskassen.

Det skriver Bendt Viggo Kjeldsen, overlæge og speciallæge i psykiatri i en kronik i Børsen.

I kronikken påpeger overlægen, at Regionen skulle have solgt den attraktive grund på 29 hektar i Risskov for 600 mio. kr. i 2014, mens værdien i 2010 blev vurderet til 825 mio. kr. Kritikken går blandt andet på, at der i udbudsprocessen reelt kun var to budgivere, da Sjælsø Gruppen gik konkurs, selvom loven kræver tre. Samtidig sættes der også spørgsmålstegn ved regionsrådsformand Bent Hansens rolle i sagen, da han, både i 2014 og i dag, sidder som bestyrelsesformand i PKA og derfor blev erklæret inhabil, da afgørelsen blev truffet.

Den endelige vinder af udbuddet blev selskabet PKA-Skejby, som blev oprettet under PKA til lejligheden. Bendt Viggo Kjeldsen opfordrer i kronikken derfor til, at man af hensyn til blandt andet den offentlige økonomi opgiver projekter, hvilket regionen har hjemmel til efter en afgørelse fra Klagenævnet for udbud.

"Klagenævnet for Udbud har 9. februar 2016 kendt udbuddet ulovligt og annulleret kontrakten. Regionsrådet negligerer denne retskendelse, og lader PKA fortsætte sygehusbyggeriet, trods risiko for krav om nedrivning. Det er oprørende for retsbevidstheden. Klagenævnets kendelse må ellers betragtes som en gave til ansvarlige regionspolitikere. Specielt fordi der i kontrakten med PKA-Skejby er taget det forbehold, at den kan ophæves uden erstatning til PKA for tab af forventet fortjeneste i tilfælde af Klagenævnets annullering af kontrakten," skriver Bendt Viggo Kjeldsen i kronikken.

Forsiden lige nu

Bankboss efter Anders Dam-stikpiller: "Jeg kan stikke de fleste"

Står det til topchef Gert Jonassen, har Arbejdernes Landsbank nogle af de skarpeste priser på boliglån. Det siger han til FinansWatch efter flere spidse bemærkninger, som Jyske Bank-direktør Anders Dam rettede mod en række konkurrenter tirsdag. Jonassen erkender dog, at gennemsigtigheden i priserne kunne være større.

Låst dansk marked får datacentral til at kigge mod nordiske naboer

Datacentral vælger at kigge mod Norge og Sverige på grund af et "fastlåst" marked i Danmark. Ifølge selskabets direktør er det muligt at hente nye kunder i de andre nordiske lande uden at betale de nye kunder for at skifte. Han er samtidig klar til et opgør med dummebøder hos datacentralerne herhjemme.

USA giver Letlands pressede regering en hjælpende hånd

Selv om det amerikanske finansministerium i sidste uge offentliggjorde en sønderlemmende kritik af en af Letlands største banker for at have "institutionaliseret hvidvask", så giver det amerikanske udenrigsministerium nu NATO-partneren en hjælpende hånd.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere