FinansWatch

PKA lun på sygehuse

De danske pensionskasser vil skyde milliarder i fællesprojekter med det offentlige i jagten på afkast. Interessen for danske OPP-projekter er dog allerede nu så stor, at det kan presse det mulige afkast ned i forhold til lignende investeringer i udlandet.

Foto: Fotograf Anders Clausen

PKA vil øge sine investeringer i infrastruktur kraftigt til 15 mia. kr. over de næste år. Og en stor del af investeringerne skal ske i Danmark. Beløbet svarer til 10 pct. af den nuværende formue og er et led i jagten på sikre afkast.

De danske pensionskasser står i kø for at bekende deres interesse for at skyde penge i infrastruktur, helst sammen med det offentlige.

ATP vil bygge motorveje, mens PensionDanmark i en anden type offentlig-privat investering - OPP - vil finansiere en del af Eksport Kredit Fondens udlån.
PKA har allerede erfaringer fra danske infrastrukturinvesteringer, men ejer også bl.a. indiske, franske og kroatiske betalingsveje.

"Der er meget store investeringsmuligheder i OPP i en verden, hvor der skal gang i investeringerne, men det offentlige fattes penge. For os kan du sammenligne investeringen med en obligation med et langsigtet jævnt afkast og sikkerhed i form af en offentlig myndighed i den anden ende. Når tyske statsobligationer giver 2 pct., vil et afkast på 4-5 pct. være meget positivt," siger Peter Damgaard, formand for Forsikring & Pension og adm. direktør for PKA, som bl.a. rummer sygeplejerskernes pensionskasse.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra FinansWatch

Analyse: Finansiel Stabilitet havde hårdt brug for Højesterets dom i Roskilde Bank-sagaen

Thi kendes for ret, også magtfulde bankdirektører har et personligt ansvar for, at bankkreditter vurderes ordentligt. Højesterets dom i Roskilde Bank-sagen mejsler i granit, at “business judgement rules” ikke er et fripas for bankledelser. Afgørende, principiel dom, også for nutidens bankhåndværk, skriver FinansWatch’ Jens Chr. Hansen i denne analyse.

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs