FinansWatch

PFA er kommet på skoleskemaet for MBA-studerende på Harvard

For andet år i træk har PFA's Henrik Nøhr Poulsen været i Boston for at fortælle MBA-studerende på Harvard om selskabets alternative investeringer. Til FinansWatch fortæller han, hvorfor universitetet har fået øjnene op for PFA og om en advarsel om løn, som han gav til de studerende.

Henrik Nøhr Poulsen, chef for aktier og alternative investeringer i PFA Pension med Harvards ikoniske hovedbygning i baggrunden. | Foto: Henrik Nøhr Poulsen

For nylig var PFA Pension centrum i undervisningen for godt 130 MBA-studerende på Harvard Business School.

Henrik Nøhr Poulsen, chef for aktier og alternative investeringer i PFA Pension, var taget til Boston for at fortælle, hvordan PFA på tre år har investeret mere end 30 mia. kr. i alternative investeringer.

Det er snart to år siden, PFA fik, hvad Henrik Nøhr Poulsen kalder, en "løs" henvendelse fra Harvard-professor Victoria Ivorchina, der underviser de MBA-studerende i kapitalfonde og deres arbejde.

"Det, de godt kan lide ved PFA, er, at mens de fleste investorer investerer via privat quity-fonde, så begynder man at se flere store investorer som PFA, der selv begynder at investere, ligesom vi i år har gjort det ved at købe os ind i Nykredit, TDC og nogle store havvindmølleparker," fortæller Henrik Nøhr Poulsen til FinansWatch.

På besøg i Danmark

En indledende snak førte til, at professoren sammen med to researchassistenter kom til Danmark og besøgte PFA.

"Her talte de med 15 forskellige mennesker. De brugte en del tid med mig, og alle i vores team blev interviewet. De talte også med vores adm. direktør Allan Polack og finansdirektør Anders Damgaard for at høre, hvad PFA opnår med de alternative investeringer," fortæller Henrik Nøhr Poulsen.

Professoren var interesseret i at lave et såkaldt case study til undervisningen, som de studerende kan diskutere ud fra, og dermed koble den teoretiske viden sammen med den virkelige verden. Det blev også resultatet, og casen med PFA indgår nu i fagets sidste modul.

Inviteret til Boston

Faget lærer de MBA-studerende om, hvordan man laver en kapitalfond, hvordan den rejser penge, hvordan fonden investerer og slutteligt sælger og forhåbentlig tjener penge. Og i den sidste del om, hvordan man investerer, er det PFA-casen, der bliver brugt i undervisningsmateriale.

"Casen brugte de i undervisningen som en testkørsel sidste år, og det synes de gik så godt, at det har de gentaget i år," siger Henrik Nøhr Poulsen.

Derfor var han i sidste uge inviteret til Boston for at deltage i undervisningen.

"Først kørte professoren sin undervisning som normalt. Herefter fik jeg lov til at kommentere på deres analyse og konklusioner. Og efterfølgende var der spørgsmål og debat med mig," siger Henrik Nøhr Poulsen, der selv syntes, det var både spændende og udfordrende at være med.

"Der sad omkring 60-70 MBA-studerende, og det er jo unge mennesker midt i 20'erne, som typisk har arbejdet i nogle år og så kommer tilbage til Harvard for at tage en MBA. De er jo alle top 1 pct. fra de skoler, de er kommet fra. De kommer fra hele verden og bringer en masse gode tanker og idéer ind. De er superdygtige, så jeg blev holdt til ilden i den diskussion," siger Henrik Nøhr Poulsen.

Fordi faget er så populært, så måtte han på med en klasse mere i endnu halvanden time.

Spørgsmål fra de studerende

Casen er bygget med problemstillinger, der blandt andet ser på, om det er muligt for PFA at opfylde egne ambitioner om at investere omkring 10 mia. kr. i alternativer hvert år.

De studerende diskuterer også, om PFA har valgt den rigtige strategi, og hvad fordelene kan være ved at have et pensionsselskab som investor frem for en kapitalfond eller at låne penge i banken.

Henrik Nøhr Poulsen blev blandt andet spurgt om, hvordan PFA er i stand til at finde de rigtige investeringer i Tyskland eller USA med ti mand siddende i København.

"Så fortalte jeg, at når vi investerer, er det vigtigste for os, at vi finder partnere at investere sammen med. Det kan eksempelvis være, at vi investerer sammen med et tysk forsikringsselskab eller en canadisk pensionskasse," siger Henrik Nøhr Poulsen.

"Det vigtige for os er, at vi finder nogle, vi kan samarbejde med. For vi er gode til at vurdere investeringer, til at køre due diligence-processer og tunge analyse processer med eksterne rådgivere. Men vores fokus er ikke at drive virksomhederne. Derfor køber vi aldrig en investering 100 pct. selv. Vi vil typisk eje mellem 20 og 50 pct.," uddyber han.

PFA indledte for alvor sit indtog i alternative investeringer for tre år siden og har i perioden investeret for 30 mia. kr., så man nu er oppe på 35 mia. kr. i alternative investeringer, som sammen med ejendomsinvesteringerne udgør 22 pct. af den samlede pensionsformue.

I de kommende år skal der gerne investeres for mindst 10 mia. kr. om året i alternativer, hvilket vil sige ejendomme, infrastruktur og andre unoterede investeringer.

"Det helt afgørende er selvfølgelig, at vi kan finde de rigtige investeringer, som gør, at vi kan få et højere og mere stabilt afkast end ved børsnoterede investeringer," siger Henrik Nøhr Poulsen.

Jobmuligheder

De studerende ville også vide, hvordan PFA kan tiltrække de rigtige medarbejdere.

"Det er jo ambitiøse folk, så de spurgte også til, om vi kan betale de rigtige lønninger og bonusmodeller. Og der måtte vi sige, at hvis du kun har ét mål i livet, og det er at tjene penge, så skal du nok arbejde for Goldman Sachs og ikke for PFA," siger Henrik Nøhr Poulsen og fortsætter.

"Men hvis du gerne vil arbejde med nogle spændende investeringer og gør det godt, så skal du nok også få en god løn, og så bliver PFA et rigtig godt sted for dig. Vi har tiltrukket folk, der har arbejdet 10 og 15 år i nogle af de største banker i København og London."

At investere med PFA betyder nemlig, at man kan følge investeringerne frem for som corporate finance-rådgiver – som arbejder med køb og salg af virksomheder – at hoppe videre, så snart en handel er gennemført.

"Det med at involvere sig dybere i et selskab og arbejde med det gennem længere tid og være med til at høste frugterne, at se at man er med til at udvikle noget, er der også mange, som synes er attraktivt," siger Henrik Nøhr Poulsen.

Det var et argument, som han kunne mærke, at de studerende tog til sig.

"Det er jo millenniumgenerationen, hvor der er meget mere fokus på, hvad man skaber – frem for som for 20 år siden, hvor det kun handlede om at tjene flest mulig dollars hurtigst muligt," siger han.

Inspiration til PFA

Under sit besøg lagde han også en tur forbi en anden afdeling på Harvard, der også er begyndt at arbejde med e-learning – et koncept, som skolen kalder HKBX.

"Her vil de på tilsvarende vis bruge PFA-casen. Her bruger de et professionelt filmhold til at lave præsentationer og interviews, så man på den måde får beskrevet problemstillingerne og får trukket viden frem. Her har de spurgt, om jeg vil deltage, så de kan interviewe mig omkring grundlæggende problemstillinger som investor," siger Henrik Nøhr Poulsen.

Og han rejser gerne til Boston igen for tredje gang, hvis PFA også til næste år kommer til at indgå som case i undervisningen.

"På en eller anden måde udvikler tingene sig, så der kommer nye lag på. Det er derfor, jeg gør det her og bruger tid på det, for jeg synes, jeg får masser af inspiration fra spørgsmålene fra både professoren, de studerende og den debat, jeg har med dem," siger Henrik Nøhr Poulsen.

Pensionsgiganter raser over manglende punktum i hvidvasksag 

PFA investerer milliardbeløb i Ørsteds frasalg 

PFA investerer 2 milliarder i vindmøllepark 

Mere fra FinansWatch

Sampension mærker effekt af nye SUL-regler

Det er blevet nemmere for Sampension at konkurrere i markedet for firmapensioner, efter Finanstilsynet har indført nye regler om, at syge- og ulykkesforsikringer skal hvile i sig selv økonomisk.

SEB satser på børsmarkedet i kampen om storkunder

Den danske del af storbanken SEB vender nu øjet mod markedet for kapitalrejsning. Det såkaldte ECM-marked ligger naturligt til bankens strategi om at kunne hjælpe storkunder med alle finansielle behov, vurderer den danske landechef.

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs