Bankansatte gidsler i strid om pensioner

Nordea må ikke flytte ansatte væk fra landets dyreste pensionskasse.
AF LENE ANDERSEN, KRISTOFFER BRAHM og MARIA H. BOHSEN (research)

Flere hundrede ansatte i Nordea er endt som gidsler i en pensionsstrid, der stavnsbinder dem til landets dyreste pensionskasse.

Deres fagforening, Finansforbundet, har nægtet at acceptere Nordeas ønske om at overflytte dem fra Finanssektorens Pensionskasse (FSP), hvor Finansforbundets næstformand, Michael Budolfsen, sidder i bestyrelsen. Det til trods for at FSP skranter med et af branchens ringeste afkast de seneste 10 år og de højeste omkostninger pr. medlem. FSP skylder også kunderne mere, en der er på kontoen i dag.

Undrer sig

Hos Nordea undrer man sig over, at fagforeningen stavnsbinder sine medlemmer til en for dem dårlig pensionskasse, men da Nordea forsøgte at flytte de ansatte til Nordea Liv & Pension, sendte Finansforbundet sagen i Arbejdsretten.

"Nordea ønskede at flytte dem, fordi FSP-aftalen er en af de dyreste aftaler, og banken under medarbejderne det bedste," siger Merete Preisler, underdirektør i Finanssektorens Arbejdsgiverforening.

Nordea må ikke flytte ansattes opsparinger uden Finansforbundets accept. Sagen er i Arbejdsretten netop endt i et forlig, som ingen af parterne vil løfte sløret for. Men de ansatte er stadig bundet til FSP.

Sag i Arbejdsretten

"Enkelte ansatte har udtrykt, at de gerne vil skifte til Nordea Liv & Pension, men det er en kollektiv ordning, så ansatte kan ikke flytte som individer," siger Majbritt Tobberup, formand for Kreds Nordea under Finansforbundet.

Ingen i Nordea ønsker at kommentere sagen, men ifølge Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger mener banken, at fagforeningen plejer egne interesser frem for medlemmernes.

Da Nordea overtog dele af Roskilde Bank, havde Finansforbundet således ingen problemer med, at banken flyttede de ansattes pensionsopsparinger, som lå i Bankpension, over til sig selv. Den aktuelle sag drejer sig om ca. 450 tidligere ansatte i Fionia Bank, som Nordea har overtaget, og som har deres pensioner i FSP. Her er Michael Budolfsen næstformand i bestyrelsen. Han er tillige næstformand i Finansforbundet. Michael Budolfsen afviser, at fagforeningen med sine tætte bånd til FSP varetager egne interesser på bekostning af de berørte medlemmer.

Det store pensionslotteri

Del artikel

Relaterede artikler:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også