FinansWatch

Her er de mest velsmurte forsikringsselskaber i Danmark

Markedslederen Tryg ligger i toppen på FinansWatchs opgørelse over de mest effektive spillere blandt de største danske forsikringsselskaber. (Rettet.)

Foto: /ritzau/Philip Davali

Rettelse: Tidligere fremgik Codans bruttoerstatnings- og bruttodriftsprocenter. Disse var dog net expense ratio for selskabets samlede skandinaviske forretning.

I takt med at forsikringsselskaberne bliver pressede på flere af de traditionelle forretningsområder, bliver det stadig vigtigere at have en effektiv bagvedliggende drift.

Derfor har FinansWatch sammenlignet de største forsikringsselskabers omkostninger til forskringsdriften i Danmark.

Mikkel Emil Jensen, aktieanalytiker i Sydbank, der følger de største danske forsikringsselskaber tæt, mener, at det at holde omkostningerne ned er afgørende for selskaberne.

"Det er vigtigt. Særligt også med mange af de områder, hvor der er pres i øjeblikket," siger han til FinansWatch.

Han peger på motorforsikringerne, hvor forsikringsselskaberne har oplevet en flad toplinjevækst de seneste år, hvormed en højere effektivitet er eneste tilbageværende løsning på at hæve indtjeningen.

Effektive danske selskaber

Det danske forsikringsmarked er kendt for at have effektive selskaber sammenlignet med de fleste øvrige forsikringsmarkeder.

Blandt andet kan danske investorejede selskaber typisk fremvise combined ratios, der måler udgifterne til drift og erstatninger op mod præmieindtægterne, som ligger omkring 10 procentpoint lavere end internationale mastodonter som eksempelvis tyske Allianz og franske Axa.

Det vil i træskolængder sige, at for hver 100 kr., der kommer ind i præmieindtægt, lægger de danske selskaber 10 kr. mere på bundlinjen.

En del af combined ratio udgøres af erstatningsprocenten, der kan forbedres gennem blandt andet forebyggelse og selektion af kunder.

Grænseoverskridende selskaber i front

Den anden store del af combined ratio udgøres at bruttoomkostningsprocenten, der viser, hvor meget selskaberne bruger på driften af forsikringsforretningen – såsom salg – i forhold til deres indtægter.

Blandt de største aktører i Danmark er det de tre selskaber, der samtidig har forretning i de øvrige skandinaviske lande, der har den mest effektive forsikringsdrift.

Tryg og Gjensidige ligger således med de laveste omkostningsprocenter for deres danske forretninger. De kommer ud med en danske bruttoomkostningsprocent på henholdsvis 13,9 og 14,4.

I den tunge ende ligger Alm. Brand og Topdanmark med bruttoomkostningsprocenter på henholdsvis 17,2 og 16,1.

Mikkel Emil Jensen fremhæver Tryg som et selskab, som andre selskaber misunder for markedslederens effektivitet.

"Hvis man sammenligner Tryg med de andre, så ligger de et stykke foran. Det er jo dem, som alle andre ser op til og gerne vil kunne efterligne. Både i forhold til deres egenkapitalforrentning og deres drift," siger han.

Han kan dog ikke sætte fingeren på én ting, som adskiller eksempelvis Trygs og Topdanmarks effektivitet fra hinanden, men mener, at de bare alt i alt har en mere effektiv forsikringsdrift.

(Artiklen fortsætter under grafikken)

I midten ligger LB Forsikring, der efter nogle engangsomkostninger i 2017 er kommet ned på en bruttoomkostningsprocent på 14,6.

Alka udgiver ikke længere et selvstændigt regnskab og indgår således i Trygs omkostningsprocent for 2018. I 2017 lå selskabets bruttoomkostningsprocent på 17,0.

Har presset citronen

Selvom det er et vigtigt område, vurderer Mikkel Emil Jensen, at det kan blive svært for især duksene at forbedre sig yderligere og dermed presse bruttoomkostningsprocenten ned, da man allerede har presset citronen til det yderste.

"Jeg tror, at Tryg får svært ved at komme meget længere ned. For de er så dygtige, at der skal ændres noget strukturelt, for at de og andre kan komme længere ned," siger han.

Det er da også Trygs ambition, at bruttoomkostningsprocenten for hele Tryg-koncernen skal være på det nuværende niveau, 14 pct., i 2020.

Kan hente det tabte på erstatningsprocenten

Selvom et forsikringsselskab halter efter på effektiviteten målt ved bruttoomkostningsprocenten, kan det dog sagtens være et veldrevet selskab, påpeger Mikkel Emil Jensen.

"Har du en højere omkostningsprocent, kan du være hjulpet af, at du måske er mere aggressiv på dine investeringer, så du måske har investeret i nogle systemer, der kan føre til lavere bruttoerstatningsudgifter," siger han.

Investeringerne kan eksempelvis føre til bedre screening af skader og et stærkere datagrundlag at forebygge eller prissætte ud fra.

Her ligger Tryg helt i front med en bruttoerstatningsprocent på 61,2, mens Gjensidige halter bagefter med en erstatningsprocent på 76,8.

Norske problemer sænker Trygs håb for væksten i 2019

Tunghøre investorer, bankforretning og teknik får skylden for finansakties deroute

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere