FinansWatch

Derfor udvides stævningen i OW Bunker-sagen

Efter at have gennemtrawlet 10.000 sider i sagen om OW Bunkers konkurs er de danske institutionelle investorer overbeviste om, at Morgan Stanley og Carnegie har vidst, at et helt afgørende element i børsprospektet ikke holdt vand, fortæller ATP til ShippingWatch.

Foto: Andreas Vallbracgt-Prachtvoll/Jyllands-Posten

Stævningen af de to internationale bankmastodonter Morgan Stanley og Carnegie for deres rolle i børsintroduktionen af OW Bunker i 2014 bygger grundliggende på et af de allerede centrale forhold i den store sag.

Det fortæller Tomas Krüger Andersen, juridisk chef i ATP’s investeringsafdeling til ShippingWatch efter meddelelsen fra 24 danske institutionelle investorer om at stævne emissionsbankerne.

Stævningen er blevet en kendsgerning, efter at investorerne har gennemtrawlet 10.000 sider, som de først fik stillet til rådighed i foråret i år, og som overbeviste dem om, at den sag, de allerede havde sat i søen, skulle udvides.

Erstatningskravet lyder fortsat på 767 mio. kr., som er det beløb de 24 store investorer, der omfatter pensionskasser og banker, allerede har stævnet ledelsen og ejeren Altor for. Men, som Tomas Krüger Andersen påpeger, er man nu overbevist om, at de to banker, der deltog i udarbejdelsen af prospektet, har haft kendskab til et forhold, som ikke fremgår af det endelige børsprospekt.

Spekulation i olien

"Gennemgangen af de 10.000 sider har bestyrket os i, at de to banker har kendt til forhold, som ikke fremgår af prospektet, som det burde have gjort, og at det derfor er mangelfuldt og vildledende. Det drejer sig om, hvor stor en del af OW Bunkers forretning, der var bygget op omkring spekulation i olie. I stedet stod der, at selskabet ikke var afhængig af udviklingen i olieprisen," forklarer Tomas Krüger Andersen.

Han vil ikke uddybe mere præcis, hvad det er for en viden, der overbeviser investorerne om, at de bør stævne de to banker. Men de mange dokumenter indeholder både udkast til det endelige prospekt og korrespondance mellem de parter, der er involveret i at udarbejde det børsprospekt, som lå til grund for at både de professionelle investorer og mange private småsparere placerede deres penge i bunkervirksomheden.

OW Bunker blev i høj grad præsenteret som et selskab, der handlede med brændstof til skibe, og det fik en forrygende debut på børsen 28. marts 2014, hvor aktien steg fra 145 til 175 kroner på første handelsdag. Men allerede i oktober måtte selskabet nedjustere sine finansielle forventninger for hele 2014 med en begrundelse om "et "usædvanligt fald i olieprisen" i løbet af få uger.

Det var netop i sensommeren 2014, at olieprisen startede sin nedtur fra højderne omkring de 120 dollars.

Kreditterne knækkede OW

Det var i sidste ende kreditterne i DOT i Singapore, der knækkede OW Bunker i november 2014, og det springende punkt lige nu er, om Singapore-direktøren Lars Møller handlede på egen hånd og overskred de beføjelser, han havde fået fra den daværende direktør, nu afdøde Jim Pedersen, eller om kreditterne var sanktioneret fra hovedsædet i Aalborg.

Bagmandspolitiet mener det første og rejste for præcis to måneder siden tiltale mod Lars Møller i den straffesag, som ventes at starte i foråret 2018. Tiltalen lyder på mandatsvig på i alt 821 mio. kr.

I løbet af halvandet år løb kreditten i Singapore op i mere end 800 mio. kr. ifølge anklagemyndigheden.

Udover de professionelle investorer har de private investorer fået fri proces til at føre en erstatningssag, som det kom frem i juni i år. De 2400 investorer har et samlet erstatningskrav på 321 mio. kr. og er organiseret i foreningen OW Bunker-Investor.

Også en række institutionelle investorer fra USA og Europa har for nylig - ifølge Børsen - besluttet at rejse en sag mod Carnegie og Morgan Stanley. Det drejer sig angiveligt om godt 30 investorer, der kræver omkring en halv mia. kr. i erstatning fra bankerne, oplyste partner Erik Bomans fra det belgiske konsulenthus Deminor Recovery Services til avisen.

Kreditorerne skal godkende sag

"Vi mener, at Carnegie og Morgan Stanley har spillet en central rolle i udformningen af børsprospektet, som ikke var retvisende. Og derfor vil vi inden for de nærmeste uger udtage stævning for et beløb i det niveau, du angiver," sagde han.

Endnu et kapitel i OW Bunkers sagskompleks bliver skrevet i morgen i morgen, når kreditorerne skal sig god for eller afvise, om den amerikanske hedgefond Lion Point Capital skal deltage i erstatningssagen mod den tidligere ledelse, kapitalfonden Altor og revisionhuset Deloitte.

For tre uger siden indgik boet efter OW en aftale med Lion Point Capital om finansiering af erstatningssagen. Aftalen betyder, at Lion Point betaler for, at kravet kan hæves fra 400 mio. kr. til 2,2 mia. kr.

Denne artikel er leveret af vores søstersite ShippingWatch.

ATP og andre danske OW Bunker-investorer stævner emissionsbanker

Carnegie tager dansk OW Bunker-stævning med ro

Forsiden lige nu

Bankboss efter Anders Dam-stikpiller: "Jeg kan stikke de fleste"

Står det til topchef Gert Jonassen, har Arbejdernes Landsbank nogle af de skarpeste priser på boliglån. Det siger han til FinansWatch efter flere spidse bemærkninger, som Jyske Bank-direktør Anders Dam rettede mod en række konkurrenter tirsdag. Jonassen erkender dog, at gennemsigtigheden i priserne kunne være større.

Låst dansk marked får datacentral til at kigge mod nordiske naboer

Datacentral vælger at kigge mod Norge og Sverige på grund af et "fastlåst" marked i Danmark. Ifølge selskabets direktør er det muligt at hente nye kunder i de andre nordiske lande uden at betale de nye kunder for at skifte. Han er samtidig klar til et opgør med dummebøder hos datacentralerne herhjemme.

USA giver Letlands pressede regering en hjælpende hånd

Selv om det amerikanske finansministerium i sidste uge offentliggjorde en sønderlemmende kritik af en af Letlands største banker for at have "institutionaliseret hvidvask", så giver det amerikanske udenrigsministerium nu NATO-partneren en hjælpende hånd.

Relaterede

FinansWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Finansjob

Se flere

Se flere