FinansWatch

Fakta: Sådan fungerer ATP's nye garantier

ATP har ændret vilkårene for garantierne, så de kun gælder i 15 år ad gangen - hvad betyder det og hvem bliver berørt? Få forklaringen her.

Foto: CARSTEN BUNDGAARD

Ledelsen i pensionsgiganten ATP har længe brudt hovederne med, hvordan man bedst muligt kan give kunderne et fornuftigt afkast, når renten er ekstremt lav og man stadig skal opretholde de dyre garantier.

Nu er man kommet frem til en løsning, der bedre forholder sig til købekraft som afgørende afkast-mål, men som samtidig giver større fleksibilitet i investeringerne:

Som det er nu indbetaler en almindelig dansker - lad os kalde ham Mogens - hvert år 2.400 kr. til garantien i ATP, og hvert år fastsættes garantien på netop dette beløb, ud fra hvad renten er.

Det vil sige, at hvis renten i 2015 er 2 pct., så får Mogens mindst 2 pct. i afkast af sine indbetalte 2400 kr. hvert år indtil pensionen.

Hvis renten i 2016 er faldet til 1,8 pct. så får Mogens indtil pensionen 1,8 pct. i afkast af de 2400 kr. som han indbetalte i 2016. Pengene fra 2015 får han stadig 2 pct. på. Man har altså ikke én fast garanti, men så at sige en garanti for hvert år, som så strækker sig indtil pensionstidspunktet.

Det er dyrt og besværligt, fordi derfra, hvor man begynder at indbetale til ATP, ofte er meget meget lang tid, til pensionen, og ingen ved hvad renten kommer til at være om 40 år.

Derfor ændrer ATP nu fremover garantien hvert 15 år.

Det vil sige, at Mogens fra 2014 til 2029 får sine 2 pct.

I 2030 ser man så på, hvad renten er, og hvis den er 1,5, så ændres garantien på Mogens' 2015-indbetaling på 2.400 kr. (plus de sidste 15 års afkast) de næste 15 år til 1,5 pct. Hvis renten er steget til 5 pct. så forhøjes garantien på Mogens 2015-indbetaling til 5 pct. de næste 15 år.

Det giver en åbenlys fordel hvis Mogens indbetaler på et tidspunkt, hvor renten er lav, fordi der så er sandsynlighed for, at hans garanti vil blive justeret opad. Hvis Mogens i fremtiden indbetaler på et tidspunkt med høje renter, er det derimod en træls ordning for ham, fordi han efter 15 år med stor sandsynlighed vil få en lavere garanti for de penge, han indbetalte, da renten var høj.

Mogens' allerede indbetalte penge fra før 2015 beholder den garanti, han fik da pengene blev afleveret til ATP. Det er kun de penge der bliver indbetalt fra 1. januar 2015 og frem, der får ændret deres garantier hvert 15. år.

Ordningen betyder, at afkastet bliver mere justeret til inflationen og købekraften, fordi garantien på de årlige indbetalinger i lidt højere grad følger samfundets økonomiske udvikling.

Samtidig bliver det markant nemmere for ATP at afdække garantierne, fordi de kun skal forsikre afkastet i 15 år frem for f.eks. 40 år.

Mere fra FinansWatch

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs