FinansWatch

ATP slækker på bonuskrav og hæver pensionen

ATP's bestyrelse har besluttet at slække på de skrappe regler for, hvornår ATP kan forhøje pensionisternes udbetaling. Ændringen kommer efter en årrække uden pensionsforhøjelser.

De danske pensionister, der de seneste fem år har fået udhulet deres købekraft gevaldigt, kan nu se frem til en lidt højere ATP-ydelse.

Pensionskæmpen ATP har i en årrække haft det princip, at ATP-udbetalingerne ikke ville blive forhøjet, før reserverne var oppe på 20 pct. af værdien af de garanterede ydelser.

Men det laver man nu om på, skriver ATP i en meddelelse.

Fremover kan pensionerne forhøjes med op til 1,5 pct., hvis reserveniveauet er over 15 pct., og hæves med 1 pct. hvis reserveniveauet er over 10 pct. For nuværende udgør reserverne knap 18 pct. af værdien af forpligtelserne, og det medfører, at ATP hæver pensionsudbetalingerne med 1,5 pct. i 2014.

"Vores medlemmer er typisk med i ATP fællesskabet i 60-70 år, og de vil derfor over et helt liv få glæde af reserverne i takt med de bliver udloddet. Udvidelsen af bonuspolitikken giver os mulighed for at sikre, at pensionisterne får andel i de fælles reserver udbetalt i løbet af deres pensionisttilværelse. At dette er muligt uden, at vi går på kompromis med vores konservative tilgang, er en god nyhed for både nuværende og kommende pensionister,” udtaler Jørgen Søndergaard, ATP’s bestyrelsesformand i meddelelsen.

ATP har ikke hævet pensionerne siden 2008, og det har udhulet værdien af ATP-udbetalingerne med 10 pct. Det vil sige, at danske pensionister i dag kan købe 10 pct. mindre for deres ATP end for fem år siden, fordi udbetalingerne ikke er fulgt med inflationen.

Den manglende forøgelse er sket, fordi værdien af forpligtelserne er steget markant de seneste år på grund af den faldende rente.

Den lave rente gør, at nutidsværdien af de fremtidige forpligtelser er steget mere, end afkastet på investeringssiden har været i stand til at opveje. Det er afkastet på investeringssiden, ud over det afkast, der bruges til de faktiske pensionsudbetalinger, der bidrager til reserverne.

Mere fra FinansWatch

Sorte selskaber bag pensionsbranchens grønne milliarder

Flere pensionsselskaber har talt olieselskaber som BP, Shell og Halliburton med i de 248 mia. kr., branchen har meldt ind som "grønne investeringer" til regeringens klimapartnerskab for finanssektoren. "Vanvittigt," lyder det fra kritiker.

Relaterede

Seneste nyt

Finansjob

Se flere jobs

Se flere jobs