ATP-bestyrelse giver fuld opbakning til kritiseret direktør

ATP's bestyrelse bakker fuldt ud op om pensionskassens direktør, Christian Hyldahl, selv om det er kommet frem, at direktøren i et tidligere job i Nordea har medvirket til spekulation i refusioner af udbytteskat.
ATP-direktør Christian Hyldahl får opbakning fra sin bestyrelse, trods ansvar for kontroversielle handler fra sin cheftid i Nordea. | Foto: Ritzau Scanpix/Malene Anthony Nielsen
ATP-direktør Christian Hyldahl får opbakning fra sin bestyrelse, trods ansvar for kontroversielle handler fra sin cheftid i Nordea. | Foto: Ritzau Scanpix/Malene Anthony Nielsen

Det vil ikke få konsekvenser, at ATP-direktør Christian Hyldahl i et tidligere chefjob i Nordea Markets har medvirket til spekulation i refusioner af schweizisk udbytteskat.

Det fastslår ATP's bestyrelsesformand, økonomiprofessor Torben M. Andersen, over for FinansWatch.

”Vi har i bestyrelsen fuld tillid til Christian Hyldahl. Hans arbejde og fokus i ATP med samfundsansvar og gennemsigtighed viser med al tydelighed, at han er den rette til at varetage det ansvar, det er at skabe gode pensioner på en ansvarlig måde," lyder det i en skriftlig kommentar fra ATP-formanden.

Dagbladet Børsen skrev i går aftes, at Nordea i marts 2008 oprettede en fond på 17 mia. kr. gennem en kapitalforening oprettet af Nykredit. Fonden blev oprettet umiddelbart inden en række schweiziske selskaber udbetalte udbytte, og Nordea opnåede en gevinst gennem et kortsigtet ejerskab af aktierne og udnyttelsen af en dobbeltbeskatningsaftale mellem Danmark og Schweiz.

En lignende konstruktion, oprettet af Nordea i samarbejde med svenske SEB, blev senere underkendt af den schweiziske højesteret, der mente, at formålet med at investere i schweiziske aktier var, at udnytte reglerne for udbytteskat og ikke at foretage en egentlig aktieinvestering. Det førte til, at de to banker skulle tilbageføre et milliardbeløb til den schweiziske statskasse.

På tidspunktet for begge investeringer var Christian Hyldahl ansvarlig for aktieområdet i Nordea Markets.

Nordea har taget afstand fra investeringskonstruktion

Hos Nordea er man i dag ikke i stand til at forklare, hvorfor man investerede via den særlige fond, men Nordea fortryder i dag beslutningen.

"Man har været meget opmærksom på, hvad der var den skarpe juridiske opfattelse og ikke, hvad der var det rigtige at gøre," siger Nordeas globale risikochef, Julie Galbo, til Børsen.

I ATP's bestyrelse hæfter man sig ved, at også Christian Hyldahl har taget afstand fra aktiekonstruktionen.

"Christian har ved flere lejligheder sagt, at hans syn på Nordea-handlerne er ændret, og at han i dag ikke ville godkende dem. Det tager jeg som et udtryk for, at han er blevet klogere. Og i forhold til ATP ser jeg, hvordan han personligt og ledelsesmæssigt bruger det i forhold til at løfte det særlige samfundsansvar, der påhviler ATP. Christian har min fulde opbakning”, siger ATP's  bestyrelsesformand, Torben M. Andersen.

Men trods opbakning fra bestyrelsen, så er der et politisk krav om at få de kontroversielle handler ordentligt belyst.

"Nordea kan jo allerede nu forberede sig på, at de kommer til at give en redegørelse og forklaring på deres aktiviteter. Den bedste lære - også for direktøren for ATP - er jo at grave de gamle noter frem og så prøve at forklare, hvad der egentlig var årsagen til, at man lavede denne fond," siger formanden for Folketingets erhvervsudvalg, Morten Bødskov (S).

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også