FinansWatch

ATP har købt op i Danske Bank trods hvidvasksag

Mens hvidvasksagen i Estland har tynget Danske Banks renommé og aktiekurs, har pensionsselskabet ATP benyttet første halvår til at øge sin ejerandel i banken.

Claus Wiinblad, vicedirektør hos ATP. | Foto: Jyllands-Posten/Stine Bidstrup

Over 1,9 mio. Danske Bank-aktier er tilføjet ATP's depot, så ejerandelen nu er oppe på 1,32 pct. mod 1,05 pct. ved udgangen af 2017. Det viser pensionsselskabets halvårlige specifikationer af beholdningen af børsnoterede danske aktier.

Opkøbet er kommet i en periode, hvor Danske Bank-aktien er faldet fra et niveau omkring årsskiftet på 241,60 kr. til 199,85 kr. ved udgangen af juni. Det er et fald på over 17 pct. Medregnet udbetaling af udbytte har afkastet på bankaktien hidtil i år været negativt med ligeledes lidt over 17 pct.

Nedturen er sket sideløbende med, at bankanalytikere har spekuleret i, hvor stor en bøde Danske Bank kan ende med at få som følge af hvidvasksagen. Eksempelvis skrev Credit Suisse i et analysenotat fra starten af juli, at det kalkulerede med en bøde på op til 3,7 mia. kr.

Også ATP har haft fokus på hvidvasksagen, og vicedirektør Claus Wiinblad kritiserede på Danske Banks generalforsamling i marts bestyrelsen for ikke at have reageret hurtigt nok i sagen.

"Sagens alvor tilsiger, at bankens bestyrelse burde have reageret hurtigere ved at igangsætte en grundig undersøgelse," sagde Claus Wiinblad ved den lejlighed.

Mens ATP har købt aktier i Danske Bank i første halvår, har pensionskassen solgt aktier i såvel Jyske Bank som Sydbank og reduceret sine ejerandele til henholdsvis 0,76 pct. og 0,31 pct. fra 0,78 pct. og 0,56 pct. ved udgangen af 2017.

De største ændringer i pensionskassens ejerandele af danske aktier i første halvår tæller FLSmidth, hvor ejerandelen er øget til 3,77 pct. fra 2,36 pct., nynoterede Netcompany, som ATP er gået ind i med en ejerandel på 2,20 pct. samt Ringkjøbing Bank, TCM Group og Per Aarsleff, hvor ATP har øget til henholdsvis 6,72 pct., 12,90 pct. og 11,68 pct. fra 5,06 pct., 11 pct. og 10,02 pct.

Den største reduktion er sket i Scandinavian Tobacco Group, hvor ATP har solgt hele sin aktiepost på 0,62 pct. og altså ikke længere ejer aktier.

ATP's investeringsafkast dykkede til 4,1 mia. kr.

Mere fra FinansWatch

Cheføkonom: Nuancerne er svære at indfange under en konverteringsgalop

Når renterne ræser op, som vi særligt så i foråret, åbner det op for en række konverteringsmuligheder for danske boligejere, men det kan være en udfordring at rådgive og ramme kunderne korrekt, lyder det fra cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig. Han efterlyser flere nuancer i debatten om konverteringer

Tidligere cheføkonom i Finanstilsynet regner på ESG-risiko i oliebyen Abu Dhabi

Et skifte fra lave Laksegade og Danske Bank til de tårnhøje kontorbygninger i skoldhede Abu Dhabi har ikke bare geografisk været et stort skifte for Niels Storm Stenbæk. I det olierige område spiller han med, når de stadig unge finansnationer skal forsøge at integrere arbejdet med ESG og møde konkurrencen fra verden omkring.

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs