FinansWatch

Straarups anklage om statsstøtte: "Ironisk"

Danske Bank har lånt 26 mia. kr. af staten. Alligevel anklager Peter Straarup nu andre for statsstøtte og ulige konkurrence.

Kun godt to år efter, at den danske stat støttede bankerne med enorme statsgarantier og kontante tilskud til at øge polstringen i de slunkne pengetanke, er Danske Bank-topchef og finansrådsformand Peter Straarup nu ude og anklage andre for statsstøtte og deraf følgende ulige konkurrence.

Det sker i et brev til Lars Løkke Rasmussen fra en samlet finanssektor. Peter Straarup er blandt medunderskriverne.

I brevet går banksektorens grand old man til angreb på ATP, der med et kontroversielt lovforslag kan få retten til at eje og drive bank som datterselskab via FIH Erhvervsbank, som pensionsgiganten i dag ejer 49,9 pct. af:

"Datterbanken eller et andet finansielt datterselskab af ATP eller LD vil kunne opnå en særlig gunstig rating og dermed kunne optage kapital på mere favorable vilkår end de private virksomheder. Markedet vil med al sandsynlighed forvente, at ATP og LD som offentlige institutioner med lovbundne midler vil komme sine dattervirksomheder til hjælp med yderligere kapitalindskud, hvis der skulle opstå behov herfor," fremgår det af brevet.

Banker i respirator

Danske Bank alene har lånt 26 mia. kr. i ekstra kapital af staten.

Professor i finansiering Jesper Rangvid på Handelshøjskolen i København (CBS) finder det "ironisk", at lige præcis Peter Straarup anklager andre for statsstøtte.

"Det er ironisk, at Peter Straarup siger det samtidig med, at der er en hel del banker, som stadig er i respirator via lån med statsgaranti, og som har fået en masse statshjælp på andre områder," siger Jesper Rangvid.

Han henviser til, at de store banker har billigere muligheder for at rejse kapital og lån, fordi der er en stærk forventning om, at de vil få statsstøtte i tilfælde af en krise, fordi et så stort krak vil være uacceptabelt for samfundet:

For store at lade falde

"Man diskuterer jo meget i udlandet, at især de store banker i det hele taget har en implicit statsgaranti, og det er noget af det, vi gerne vil ud af, når vi taler regulering efter krisen. Man kan ikke lade de store banker gå ned. De er simpelthen ”to big to fail”."

Ifølge Jesper Rangvid er der dog den forskel, at bankpakkerne ser ud til at være af midlertidig karakter, mens ATP's friere rammer synes mere permanente. Alligevel kan man godt sammenligne de to situationer, mener han.

"Straarup af alle"

"Selvfølgelig har den danske banksektor fået hjælp af staten. Så kan man sige, at bankerne har betalt for det, men vi kommer ikke uden om, at der ikke var andre, der på det tidspunkt ville stille kapital til rådighed eller garantere indlånene," siger Jesper Rangvid.

Også Socialdemokraternes erhvervsordfører, Orla Hav, undrer sig over, at det lige netop er Peter Straarup fra Danske Bank, der nu går ud og klager over statsstøtte:

"Det kan undre, at Peter Straarup af alle - efter at have hentet 26 mia. kr. hos staten til at stive Danske Bank af med - kan have noget imod det her," siger Orla Hav, der undrer sig over, at lovforslaget, der ellers var færdigt, er blevet bremset af økonomi- og erhvervsministeriet.

Danske Bank-topchef Peter Straarup henviser til finansrådsdirektør Jørgen Horwitz for en kommentar. Han siger:

"Vi er derfor ikke mere på statsstøtte end resten af dansk erhvervsliv. For vi har selv betalt for bankpakkerne, det har givet overskud til staten, og det er foregået på markedsvilkår."

Han mener ikke, at sagen kan sammenlignes med ATP, der ifølge ham kan gøre FIH Erhvervsbank til en »ren statsbank«, hvis pensionskoncernen får mulighed for at eje den 100 pct., som lovforslaget lægger op til.

Afviser sammenhæng

Jørgen Horwitz ønsker ikke at forholde sig til, om f.eks. den hårdtpressede Amagerbanken vil kunne sikre sig livsnødvendige lån på markedsvilkår uden en statsgaranti i ryggen.

Han afviser også, at der kan være en sammenhæng mellem finanssektorens økonomiske støtte til regeringspartierne og den politiske pression, der ligger i brevet, som også er sendt til finansministeren, økonomi- og erhvervsministeren og beskæftigelsesministeren

Mere fra FinansWatch

Relaterede

Seneste nyt

FinansWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs